Mısır’da 5 yıl sonra ilk Mobilya fuarı yapıldı.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Mısır’da 5 yıl sonra ilk Mobilya fuarı yapıldı.

19-01-2018
Mısır’da 5 yıl sonra ilk Mobilya fuarı yapıldı.
Son beş yılda Kuzey Afrika’da başlayıp Orta doğuyu da kapsayan iç savaş felaketleri bölgenin coğrafyasını tümden değiştirirken, geride tamiri çok ağır maddi ve manevi hasarları insanlık trajedilerini bıraktı. Günümüzde Suriye ve Irakta halen devam eden bu felaketin yaşandiğı yerlerden biri de Mısır’dı. Tarihi ve köklü bir geçmişe dayanan Mısır ile yakın zamana kadar önemli ticari ve kültürel ilişkilere sahiptik. Mursi’nin başını çektiği Müslüman Kardeşler (Moslim Brother) hareketi, Hüsnü Mubarek rejimini yıkıp ülkedeki farklı etnik, inanç ve düşünce sahiplerinin de desteğini alarak hükümet oldu. Ancak hükümet olduktan sonra kendi dışındakilere yönelik verdiği tahütleri ve demokratik dönüşüm paketlerini uygulamayarak tekrar bir muhalefet hareketinin başlamasına neden oldu.

  Toplumsal hareketleri bastırmaları Ortaya çıkışındaki anti-emperyalist ve ulusal içerikli kimliğinden uzaklaşarak Orta doğuda giderek kendine taraftar bulan ve  radikalleşen yeni Müslüman kardeşler çizgisine dönüşmesiyle birlikte ülkedeki azınlıklar ve farklı kesimden insanların hoşnutsuzluğunu yarattı. Anayasayı değiştirerek şeriat yasaları ve uygulamalarıyla toplumun diğer kesimlerini ürküttü. Halk sokaklara dökülmeye başladı bunu fırsat bile başını Sisi’nin çektiği Ordu, bir darbeyle Mursi’yi uzaklaştırdı ve hapsetti. Ülke yeniden kaosa sürüklenirken zamanla ordu Amerika ve batının da desteğiyle duruma hakim olarak Askeri bir yönetimle bu güne kadar buradaki idareyi sürdürdü.

     Gelinen noktada Sisi duruma hakim ve yıllar sürek kapalı içe dönük ekonomi ufak, ufak yerinden oynamaya başladı. Türkiye ile politik nedenlerle iyi olmayan ilişkiler, 2017’nin son çeyreğinde yıllar sonra ilk kez gerçekleşen EGYWOOD Mobilya yan sanayi, Aksesuar ürünleri ve Ahşap işleme makineleri fuarıyla aralanıyor.

Mobilya ve pek çok üretim dalında 10 milyar dolara yakın ihracatımız olan ülke ile tekrar suların ısınması için Türk mobilya sektörünün aktörleri Kahire’deki bu fuara katıldılar. 40’ı aşkın firmanın direk kendi markalarıyla,  bir kısmının da Temsilcileriyle katıldığı fuaar ilk günden itibaren önemli bir ziyaretçi  akınına uğradı. Bizler de Ekin Yayın Grubu-Mobilya dergisi olarak bu fuarda yerimizi aldık.  Bir yandan uluslararası yayınımız olan FURNİTURK Dergimizi dağıtırken bir yandan da haber peşinde koştuk.    Mısır Mobilya dernekleri Başkanı Sn Ahmed Helmy ( siz Ahmet Hilmi diye okuyun), yine Mısırın en büyük mobilya yan sanayi toptancılarından  ABDULLAH El Feky ve Türk Mısır işadamları derneği ile TUMİRD Yönetim kurulundan Sn Ahmet Toy ile Mısır pazarının bugününü, Pazar ve Türkiye ilişkilerini konuştuk. Bu açıklamaların Mısırı daha iyi tanımanıza faydası olacağına inanıyorum.

    Fuar ilk gün itibarıyla başarılıydı, bunu konuştuğumuz Türk ve yabancı firma temsilcileri de ifade ettiler.  Çoğu Türk firması kendilerine burada işlerini sürdürecek partnerler buldular. Bulamayanların ise yaşadıkları deneyimler ışığında 6-9 Aralık 2018 tarihinde yine aynı yerde Kahire İnternational Expo Centre’de gerçekleşecek fuarda bu çalışmalarını sürdüreceklerini düşünüyorum.

Türkel Fuarcılık tarafından Türkiye ayağı gerçekleştirilen fuar, Türk üreticisi için de bir moral kaynağı durumundaydı. Çevre ülkelerde oluşan sorunlar nedeniyle yıllardır bu bölgelerdeki etkinliklerini kaybeden Türk firmaları için yeniden güzel bir başlangıç oldu. Türkiye’nin toplam ihracatının 57 milyon dolar olduğu mısırda ithalat ihracat rakamları da bizim aleyhimize. Ancak bu rakamların önümüzdeki süreçte lehimize sonuçlanacağını düşünüyorum. Ekonomik ilişkiler gerilimi sevmez ve yumuşak diploması etrafında gelişir. Türkiye dahil olmak üzere son yıllarda dünya politikacılarının uyguladığı sert ve agresif politik yaklaşımlar ne yazık ki ekonomik ilişkileri de negatif olarak etkilemektedir.  Mısır bu örneklerden biridir.

 
yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak