Elektrik kesintileri sürecek.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Elektrik kesintileri sürecek.

06-01-2017
Elektrik kesintileri sürecek.
Doğalgaz tüketim talebi artarken, BOTAŞ elektrik santrallerine verdiği gazı yarıya düşürdü. Elektrik kesintileri bekleniyor.

Türkiye’de önümüzdeki günlerde aşırı soğukların yol açtığı doğalgaz tüketimindeki artışın etkisiyle kısmi elektrik kesintileri uygulanması bekleniyor. Ağır kış şartlarının enerji piyasaları üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor. Önümüzdeki günlerde kar yağışının artması, hava sıcaklıklarının da mevsim normallerinin altında seyretmesi bekleniyor. Bu durumun ısınma amaçlı doğalgaz ve elektrik talebini artırması kaçınılmaz olarak görülüyor.

Santrallerin gazı kısıldı

Beklentiler, BOTAŞ’ın önlem mahiyetinde kararlar almasını beraberinde getirdi. BOTAŞ, bu kapsamda özel sektör doğalgaz santrallerine, bugünden (6 Ocak Cuma) itibaren daha az yakıt vereceğini bildirdi. Konutlara verilen doğalgaz miktarının ve şebekedeki gaz basıncının düşmemesi amacıyla söz konusu tesislere verilecek doğalgazı yarıya düşürecek. Doğalgaz santrallerine verilen gazın kısılmasıyla, İstanbul ve çevresi başta olmak üzere yurdun çeşitli kesimlerinde elektrik kesintileri kaçınılmaz görünüyor. Kesintilerin yaygınlığı ve süreleri ise şebeke dengesine ve hava sıcaklıklarında yaşanacak dalgalanmaların durumuna bağlı olarak şekillenecek. Enerji Günlüğü yazarı Serkan Adalıoğlu, pazartesiden itibaren İstanbul’da okulları tatil ettirebilecek sertlikte yağış beklediğini ifade etti. Adalıoğlu’na göre de elektrik kesintileri yaşanması bekleniyor.

Yılbaşı öncesi de kısılmıştı

Doğalgaz yetersizliği kaynaklı elektrik kesintileri, aralıkta da yaşanmıştı. 15 Aralık itibariyle özel sektör gaz santrallerinin yakıtı yüzde 50 azaltılmıştı. Konutlardaki gaz talebi daha da yükselince santrallere verilen gaz yüzde 10'a düşürülmüştü.

Sanayi tesislerine de doğalgaz kısıntısı

Aracı kurumlara teklif ettiği hisse başı fiyat baz alındığında Borsa İstanbul’un toplam değeri 3 milyar 600 milyon TL, bir başka deyişle cari kurla 1 milyar 200 milyon dolar olarak hesaplanıyor. EBRD’ye pay satışında şirketin toplam değeri 1 milyar 200 milyon dolar seviyesindeydi.

5 derece ve 5 gün önemli

Türkiye’ye günlük doğalgaz girişi kapasitesi olağan şartlarda 180-190 milyon metreküp seviyesinde. Ancak aşırı soğuklar konutlarda tüketim talebini zirveye taşıyınca sanayi dahil arz ihtiyacı 230-240 milyon metreküpe kadar yükselebiliyor. Bu talebi karşılamak için Gazprom’un da kabul etmesi halinde Rusya’dan gelen Mavi Akım üzerinden alınan gazın yüzde 10-15’e kadar artırılması sağlanabiliyor. Marmara Ereğlisi’ndeki LNG terminalinden de şebekeye gaz basılarak pik talep olabildiğince az kısıntıyla atlatılmaya çalışılıyor. Hava sıcaklıklarının 5 gün üst üste 5 santigrat derece ve altında seyretmesi halinde Türkiye’deki gaz iletim şebekesindeki basınç çok düşüyor ve doğalgaz arzı, talebi karşılayamaz hale geliyor.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak