ZOW Istanbul 2011 Fuarı Yapıldı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

ZOW Istanbul 2011 Fuarı Yapıldı

24-10-2011
ZOW Istanbul 2011 Fuarı Yapıldı
ZOW, Uluslararası Mobilya Endüstrisi ve İç Tasarım Aksesuar ve Ekipmanları Fuarı'nın dördürcüsü İstanbul'da gerçekleşti. Clarion Survey Türkiye tarafından 15-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen fuarın sonuç raporuna göre bu yılki etkinlikte 22 ülkeden 320 katılımcı ve % 84’ü yurtiçinden olan 18.300 ziyaretçi biraraya geldi. Fuarın açılışında Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, AKP Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Orman Genel Müdür Yardımcısı Recep Kaşan ve İstanbul Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever de hazır bulundu. Açılış konuşmaları ve kurdele kesiminin ardıhndan konuklar standları gezerek bilgi aldılar.
TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ" İHRACATIN ÖNEMİNE" DEĞİNDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı konuşmada yeni işbirliklerinin kurulması ve yeni müşteriler kazanılması için bu fuar fırsatını mobilya sektörünün çok iyi kullanacağını söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti:
"Mobilya sektörümüz son yıllarda büyük bir gelişim trendi içerisine girdi. Hem dünyada hem de Türkiye'de yükselen hayat standartları, kentleşme oranları sektörü yukarı çekiyor. Ayrıca inşaat sektörünün canlı olması da sektöre destek veriyor. Satılan her yeni ev, mobilya sektörü için olumlu bir haber. İç pazardaki canlılığın yanı sıra, yakın dış pazarlarımızda yaşanan canlılık mobilya sektörüne olumlu yansıyor. Üretim kalitesi açısından son derece üst standartları yakaladık. Şimdi mobilya üreticilerimiz hızla AR&GE'ye ve tasarıma yöneliyorlar. Böylece Türkiye'nin mobilya sektöründe dünyanın en önemli oyuncularından birisi haline geliyor.
Bugün Türkiye mobilya sektöründe, irili ufaklı tüm üreticilerimiz ve perakende mağazalarımız ile beraber yaklaşık 60.000 şirket hizmet veriyor. İstihdam sayısı, tahmini verilere göre 300 yüzbin civarında. Türkiye mobilya sektörünün büyüklüğü 8 milyar dolara yaklaşıyor. Türkiye'den yaklaşık 170 ülkeye mobilya ihracatı yapılıyor. 1995 yılından 75 milyon dolar olan Türkiye'nin mobilya ihracatı, 2010 yılında 1,4 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2023 hedefimiz tüm ihracatı 500 milyar dolar, mobilya ihracatını 6 milyar dolar seviyesine çıkarabilmek. 2023 yılında hedeflere ulaşacağımıza inancımız tam. Bunun için çok yönlü bir şekilde çalışıyoruz. Hem makro bazda stratejiler üretiyoruz. Hem de sektör bazında çalışarak mikro düzeyde stratejilere odaklanıyoruz. AR&GE ve tasarım yeni dönemde başarının en önemli anahtarları olacak. Mobilya sektörünün bu konuda yaptığı atılımları çok yakından takip ediyorum. Bünyemizde ihracatçı birliklerimiz çok başarılı bir şekilde mobilya tasarım yarışmaları düzenliyorlar. Malı kaliteli bir şekilde üretiyoruz. ARGE ve tasarıma da özen gösteriyoruz. Geriye ne kalıyor Ürettiğimiz malı tüm dünyaya ihraç etmek. İşte bu noktada bugün açılışını yaptığımız bu fuar, Türkiye'nin adını tüm dünyaya duyurmak için çok önemli bir görev üstleniyor. Bu fuar sektörün önde gelen markalarını ve en yeni tasarımları profesyoneller ve alıcılarla bir araya getiriyor.
Bu açıdan bakıldığında yeni işbirliklerinin kurulması ve yeni müşteriler kazanılması için bu fuar fırsatını sektörümüz de çok iyi kullanacaktır."

OSMAN KAHVECİ "KULLANILAN AHŞAP ORANIN ARTMASININ ÜRÜN DEĞERİNİ DE ARTIRDIĞINA" İŞARET ETTİ
AKP Karabük milletvekili Osman Kahveci ise fuarlarda her yıl farklı ülkelerden insanların biraraya geldiğini belirterek, bu fuarların hem ekonomiye büyük katkı sağladığını hem de Türkiye'nin uluslararası piyasalardaki saygınlığını artırdığını ifade etti.
Türkiye'de son zamanlarda kullanılan ahşap oranının artmasının sektördeki ürün değerini de de arttığını söyleyen Kahveci, mobilya sektörüne ham madde sağlama açısından orman teşkilatının öneminin unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda önemli işler yapıldığını vurguladı.
Esas olarak sektörün lokomotifinin inşaat sektörü olduğunu ve o sektör geliştikçe yapılaşmanın ve dolayısıyla da mobilya sektörünün geliştiğini hatırlatarak, ülke ekonomisindeki istikrarın da bu gelişmeye olumlu olarak yansıdığını söyledi.

"TİCARETİN YANISIRA SAĞLANAN KÜLTÜREL BİRLİK"
Clarion Survey Grup Müdürü Horst Rudolph ise yaptığı konuşmada ZOW Fuarının bir ticari merkez olmasının yanısıra eşsiz bir kültürel birliğe de tanıklık ettiğini belirterek fuarın diğer bir özelliğinin de Türkiye'nin Avrupa'ya açılmasında önemli bir köprü vazifesi görmesi olduğuna dikkat çekti. Sektörün isteklerini göz önüne alarak onlar için gerekli olan herşeyi sağladıklarını vurgulayan Rudolph, bu fuarın sektörün girişimcilerinini rakiplerinden bir adım daha önce çıkaracağının da altını çizdi.

"TÜRKİYE'YE YAPILAN YATIRIMLAR ÜLKEYİ BÖLGENİN TEDARİK MERKEZİ YAPMIŞTIR"
ZOW Istanbul 2011'in Fuar Müdürü Aykut Engin de konuşmasında bu yılki konseptlerinin farklı olduğunu ve TOBB ile TİKA'nın verdiği destek sayesinde ziyaretçi sayısının artacağını beklediklerini ifade etti ve şöyle devam etti:
"Yerli ve yabancı 25 farklı ülkeden 300 firma ve firma temsilcisinin katılımıyla 30000 m2 'lik kapalı alanda gerçekleştirilen fuar mobilya imalat sektörünün kullandığı malzemeler ile en son teknoloji ürünlerinin sergilendiği bir fuar olmuştur. Fuarımızı geçen yıl olduğu gibi yaklaşık 80 ülkeden 20.000'in üzerinde ziyaretçinin gezmesini bekliyoruz.
Sektörde özellikle son yıllarda yapılan kıymetli yatırımlar ülkemizi bölgenin malzeme tedarik merkezi yapmıştır. Bölge ülkelerden gelen ziyaretçiler katılımcı firmalarımızın pazarlama faaliyetlerine ciddi katkı sağlayacaklardır. Bu fuarda ve bundan sonraki fuarlarda hedefimiz hep bu katkıyı arttırmak olacaktır.
Ayrıca bu yıl ZOW'da ilk defa ZOW ESSENTIALS adı altında TASARIM konulu seminerler yapılacak ve dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid başta olmak üzere bir çok ünlü sektöre yenilikleri ile yön verecektir."

"YENİLENEN DÜNYADA TASARIMI DONATAN EKİPMANLER"
Bu yıl farklı bir konsepte düzenlenen ZOW'da, estetik ve işlevsel tasarımlara sahip aksesuarların yanısıra, dünyaca ünlü tasarımcı Karim Rashid de konuk konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlik konsept danışmanlığı Nursema Öztürk tarafından üstenilen fuarda, "Yenilenen dünyada tasarımı donatan ekipmanlar" üstbaşlığıyla adlandırılan program çerçevesinde biraraya gelen tasarımcılar, marka sahipleri ve konunun duayenleri birikim ve deneyimlerini ziyaretçilerle paylaştı.
Fuara Tasarımparkı'nın desteğiyle, öğrencilere yönelik üniversitelerarası atölye çalışmaları da renk kattı. Özel tasarım mobilyaları ile Türkiye'nin tasarım duayeni Yılmaz Zenger'in organik formlu mobilyalarının yanısıra, tasarımcı Nursema Öztürk'ün trilyonlarca farklı biçim alabilen ''box' ürünü de fuarda sergilendi.

FARKLI BİR KONSEPT :
Fuarın ikinci ve üçüncü günlerinde "ZOW Essentials" başlığı altında düzenlenen etkinliklerde gerek tasarım gerekse de mobilya dünyasının Derin Sarıyer, Atilla Kuzu, Can Yalman, Yılmaz Zenger, Berna Dalaman, Emre Evrenos, Adnan Serbest gibi tanınmış isimleri biraraya geldi. ZOW Istanbul 2011 sırasında düzenlenen konferanslar arasında Tasarımcılar Yılmaz Zenger'in "Yeni Nesil Materyaller" ve "Geleceğe Yönelik Bakış" ile Derin Sarıyer'in "Endüstri ve Tasarım İşbirliği" başlıklı sunumları dikkat çekti. Fuarda ayrıca "Türkiye Tasarımı Destekliyor mu ", "Kaliteli Üretimin İhracata Etkisi", "İyi Tasarım Yüksek Kalite Üretimi Getirir" ve "Sektör Konuşuyor" başlıkları altında Türkiye'nin önemli tasarımcı ve işadamları ile dernek yöneticilerinin katıldığı çeşitli paneller gerçekleştirildi.

"PLASTİĞİN ŞAİRİ" KARIM RASHID
Ancak fuarın tartışmasız yıldızı, uluslararası tasarım dünyasının popüler ismi Karim Rashid'di. Yarı İngiliz, yarı Mısırlı olan ve endüstriyel tasarım eğitimini Kanada ve İtalya'da tammalayan Karim Rashid, 20 yıldır New York'da açtığı stüdyosunda dünya tasarımlarına yön veriyor. Çok hızlı çizen ve ve sayısız prototip tasarımda imzası olan Rashid, özellikle plastik malzemeleri kullanmada uzman olduğundan, uluslararası tasırım dünyasında "Plastiğin Şairi" olarak adlandırılıyor. Hemen her sektörde yaptığı amorf ve fütürist tasarımlarıyla tanınan Karim Rashid, son dönemde iç mekan tasarımlarıyla dikkat çekiyor.
ZOW Istanbul 2011 fuarın sırasında sektörün tanınmış markası Art Aksesuar'ın sponsorluğunda Su Ada'da doğum gününnü de kutlandığı bir akşam yemeğinde Türk mobilya dünyasının ağır topları ile biraraya gelen Rashid, gündüz de özellikle gençlerin ilgi gösterdiği bir konferans verdi. "Geçmişi ve antikaları sevmediğini" belirten fütürist söylemleri ile tanınan Rashid, konferanslarında tasarım anlayışını "Objeler tamamen geri dönüşümlü olmalı, böylece çöp birikmez ve nesiller objeleri orjinal formları ile iletebilirler" diye özetliyor.
yazar

E-bülten için e-posta bırak