ÜSTÜNKARLI MAKİNE A.Ş. Kereste Fabrikalarına Katma Değer Kazandırmaya Devam Ediyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

ÜSTÜNKARLI MAKİNE A.Ş. Kereste Fabrikalarına Katma Değer Kazandırmaya Devam Ediyor

10-05-2016
ÜSTÜNKARLI MAKİNE A.Ş. Kereste Fabrikalarına Katma Değer Kazandırmaya Devam Ediyor
Türkiye’de kurulu ağaç işleme makinaları imalatçı firması ÜSTÜNKARLI, 2014 yılında AR-GE çalışmalarına başladığı ileri teknoloji ürünü yeni nesil 17? eğimli tomruk arabası ve bıçkısının üretimini tamamlayıp, 2015 yılında teslim etti. Kurulan Yatık Araba-Bıçkı tesisinde aynı zamanda Canter (Yongalama Makinesi) ve Otomatik Beslemeli Yan Alma Makinesi çalışıyor.

Yukarıda bahsedilen 17? eğimli Tomruk arabası sistemi;  tomrukların kolay ve hızlı yüklenmesi, pozisyonlanması, kesilen kapak ve kalasın taşıyıcı konveyörlere kayarak düşmesi ve kesim alanından hızlı bir şekilde uzaklaşması, tahta kesiminde  karşılayıcı hidrolik kolların daha az kullanılması, kesilen ağacın yüzeyinin operatör tarafından rahat görülmesi ile kalite ayırımının çok daha kolay yapılabilmesi gibi avantajlar getirmişti.

Tomruk, bıçkı makinesinde kesime girmeden evvel operatörün belirleyeceği ölçüde Kapak Yongalama Makinesine girerek, ilk kabuklu yüzeyden cips adı verilen atık ürünler haline gelir. Bu kısımdan cips elde edilmesiyle, Markol (Yarma) makinesine ve buna bağlı olarak da en az 3 adet personel istihdam edilmesine gerek kalmamaktadır.

Bununla birlikte; Markol (Yarma) makinesi kullanılmasa dahi, kesilecek olan ince kabuklu, atık mamullerin makinenin veya konveyör sisteminin üzerinde oluşabilecek tıkanmalarıni sıkışmaların da önüne geçilmektedir. Kapak Yongalama makinesinde çıkacak olan atıklar (cipsler),  bıçkı makinesinin talaş çukurundan ayrı bir çukura düşürülmektedir. Çıkan atıkların “cips” ayrı bir sistemle (konveyör veya aspirasyon) toplanması ile MDF ve SUNTA fabrikalarına satılırken de  kolaylık sağlamakatadır.

Tesisin devamında yer alan Otomatik Beslemeli Yan Alma makinesi de tesisin başlangıcında olduğu gibi, ağaçtan optimum seviyede verim almak adına dizayn edilmiştir. Otomatik besleme sistemi operatörün, dilimlenecek ağacı kesim kutusuna bilgisayar yazılımı ile optimize ederek beslemesini sağlayan performans/maliyet oranı yüksek bir ÜSTÜNKARLI çözümüdür.

Bu besleme sisteminde operatör yükleme, çevirme ve hizalama işlemlerinin her birini ağacı ellemeden, sadece bir joystick yardımı ile yapar. Böylece ağır ve uzun malzemeleri bile çok hızlı bir şekilde makinenin yükleme konumuna getirebilmektedir.

Sisteme entegre yazılım sayesinde, operatör kesmek istediği ölçüleri yani reçete kaydını bilgisayara girebilmektedir; seçili temiz alanda en uygun kesimi bu reçeteye göre hatasız olarak almak mümkün olmaktadır, bilgisayarın seçmiş olduğu kesimi lazerler ile görebilen operatör gerekir ise farklı seçimlere sistemi otomatik olarak konumlandırabilmektedir.

Firma 2015 yılın sonlarına doğru kullanıcı bu sistem ile beraber çalışıyordu.

Sert ağaç kesen firmaların çoğunda yaşanan ince tahtalardan çıkan kapakların atık olarak ayrılması ve sistemden uzaklaştırılması sorununun çözümü için Otomatik Beslemeli Yan Alma Makinesinin önüne Canter makinesi uygulanması yapıldı.

Burada Canter makinesinin uygulama avantajları:

Bu şekilde kesim sonrası çıkan atıklar kullanılabilir parçalardan ayrılıyor ve temizlemesi çok daha kolay oluyor. Bu yolla öncelikle, cips haline getirilen sulamalı kenarların çok daha kolay bir şekilde toplanması ve depolanması sağlanmıştır. Aynı zamanda da konveyörlerin altına düşebilecek kötü şekilli, hattın çalışmasını engelleyici parçaların gitmediğinden emin oluyoruz. Ayrıca, hattın devamında da fazla konveyörler ve ekstra işçiliklerder de ciddi kazanımlar edinildi.

Sonuç olarak ÜSTÜNKARLI, 17? eğimli Yatık Tomruk Araba ve Bıçkı sistemini ve devamında da Kapak Yongalamalı Otomatik Yan Alma Makinesini, Düzce’deki sert ağaç tesisine başarıyla teslim etmiş ve  müşterisinin bir kesim hattından beklentilerinin tamamı karşılandığını görmüştür. Müşterisinin memnuniyetle karşılamış olduğu bu yeni teknolojinin,  minimum seviyeye çekilen işçilik maliyetleriyle, firmamızın bu konudaki yatırımlarının haklılığını göstermektedir.

 

yazar

E-bülten için e-posta bırak