Türk mobilya sektörü küresel krize rağmen büyüyor.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Türk mobilya sektörü küresel krize rağmen büyüyor.

14-03-2024
Türk mobilya sektörü küresel krize rağmen büyüyor.
4. Endüstri devrimi yerleşik pek çok anlayış ve üretim sistemini değiştirdi. Dünyanın dev üretim sanayi firmaları, dijital dünyanın yeni aktörleri yanında ufak sermayeler olarak kaldılar. Teknoloji geliştikçe dünya daha da küçülüyor, toplumsal sosyal yabancılaşma, bireysel yabancılaşmaya dönüşerek, akıllı telefonların yapay zekaları tarafından kontrol edilen nesneler haline geliyoruz.

 Üretimin büyük kısmını makineler ve programlar gerçekleştiriyor. Toplam üretim sürecinde insanın yeri her yıl daha da azalıyor. Bu durum üretim süreçlerinden programlamaya, lojistikten nakliyeye kadar geniş bir süreci kapsıyor. Amazon şimdiden dronlarla bunun planlamalarını yapıyor. Endüstri 4.0 günlük hayatımızın bir parçası oldu. Karanlık oda üretimleri mobilya panel sektöründe şimdiden gerçekleşmeye başladı.  Bu durum üretim hacmini olağanüstü boyutlarda arttırarak, küçük işletmelere de hayat hakkı tanımıyor.

Türkiye son 5 yılda özellikle mobilya aksesuar ve orman ürünleri üretiminde bölgesel bir güç oldu. 13 milyona yaklaşan üretim hacmiyle her yıl büyüyen bir sektör. Keza Mobilya aksesuarlarında son yaptığımız araştırmada, hemen tüm kıtalara ihracat yapan ve bina , personel yatırımlarıyla sürekli kapasite arttıran bir sektör oldu. İçlerinde küresel düzeyde markalar var. Pek çok ülkede fabrikalar açılarak buralardaki pazar paylarını arttırıyorlar. Ar-Ge ve tasarıma önem veriliyor. Elektronik mühendisinden endüstri mühendisine, mimar, makine mühendisi ve işletme uzmanları buralarda önemli bir istihdam yaratıyor. Özetlersek şimdilik büyümenin şifrelerinde yerel ve uluslararası fuarlarla, ihracatla büyüyen bir Türk mobilya , aksesuar ve panel sektörü var.

Saygılarımla-Mart 2024

Nesip Uzun - Mobilya Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak