Tik ağacı üretimi dünya çapında geriliyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Tik ağacı üretimi dünya çapında geriliyor

01-06-2012
Tik ağacı üretimi dünya çapında geriliyor
Dünya Gıda ve Tarım Örgütü FAOnun raporuna göre, doğal tik ağacı üretiminde genel bir düşüş yaşanıyor. Doğal tik ağacının sadece 4 ülkede yetiştiğini ve bunların Hindistan, Laos, Myammar ve Tayland olduğunu ifade ederek başlayan ve 1992 - 2010 yılı arasındaki düşüşleri inceleyen raporda yer alan verilere göre bu dört ülkede de tik ağacı ormanlarının giderek azalmakta. 2010 yılı ölçümlerine göre tüm dünyada 29 milyon hektar olan tik ağacının yaklaşık yarısının yetiştiği Myanmardaki ormanlar 1.1 milyon hektar azalırken, bu azalma Laosda 68.500 hektar, Hindistanda 2.1 milyon hektar iken, Taylandda ise bu düşüşüş 2.9 milyon hektar olduğu ifade ediliyor.

Doğal tik ağacı ormanlarındaki kaybın ölçümünün kolay olmadığını çünkü bu ağacın diğer tropikal bitkilerele içiçe yetiştiğini belirten FAO Ormancılık Müdürü Walter Kollert, tik ağacının önemli ve değerli bir sertağaç türü olduğunun da altını çiziyor. Bu nedenle özel sektörün oldukça ilgisini çektiği belirtilen tik ağacının doğal yolların dışında plantasyon ormanlarında da yaygın bir biçimde yetiştirildiği belirtiliyor. Tropik iklimlerde yetiştirilen tik ağacı plantasyon üreteminde başı çeken ülkeler arasında ise Afrikaran Benin, Gana, Nijerya, Tanzanya, Orta Amerikadan Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Nikaragua, Panama, Güney Amerikadan Ekvator, Brezilya, Asyadan ise Hindistan, Endonezya, Myanmar ve Laos bulunuyor. Taylandda ise sadece doğal tik yetiştirilmekte olap, plantasyon bulunmamamktadır.

Gelecekte, ormansızlaştırma ve yoğun rekabet nedeniyle doğam tik ağaçlarının daha da azalmasının beklendiğini ifade eden Kollert, Hindistanın giderek tik ağacı işlenmesi ve ticaretinin merkezi haline gelmeye başladığını söylemekte ve en kaliteli tik ağaçlarının ise bu ülkenin dışında Myanmar ve Endonezyada yetişmekte olduğunu belirtmekte.

yazar

E-bülten için e-posta bırak