Siparişler Henüz İptal Olmasa da, İnegöl Mobilyacıları Irak Konusunda Tetikte Bekliyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Siparişler Henüz İptal Olmasa da, İnegöl Mobilyacıları Irak Konusunda Tetikte Bekliyor

18-06-2014
Siparişler Henüz İptal Olmasa da, İnegöl Mobilyacıları Irak Konusunda Tetikte Bekliyor
Mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 40ını Iraka yapan Türkiyenin önemli mobilya merkezlerinden İnegöl, Irakta yaşanan süreci dikkatle izliyor. Henüz siparişler iptal olmasa da ilçenin yıllık 100 milyon dolarlık ihracatı tehlikede.

İnegöllü mobilyacıların en büyük pazarlarından biri Irak. İnegölden Iraka yılda yaklaşık 120 milyon dolarlık ürün gönderiliyor. 500 civarında İnegöllü ihracatçı firmanın 300ü Iraka mobilya ihracatı yapıyor. Bu firmaların da önemli bir kısmı Musula mal veriyor. Sipariş iptalleri olmasa da mobilya kenti İnegöl yaşanan süreç ve Iraktaki gelişmeleri dikkatle izliyor.

Irakta son 1 yıldır karışıklıkların yaşandığını, ancak ve İnegöllü mobilyacıların ihracata devam ettiğini belirten İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akyol, Kuzey Irak, İnegölün 3. büyük pazarı. Yaşananlardan dolayı orada görüştüğümüz müşterilerimizde bir tedirginlik var. Ama diğer yandan hayat durmuyor. Geçmişte de bölgede karışıklıklar vardı.Bu süreç en şiddetli hali. Sıkıntı devam ederse ihracatçımız ciddi anlamda etkilenecek. Türkiye zor zamanlardan geçiyor dedi.

Mallarımızı depomuza aldık ve bekliyoruz

İnegölde üretim yapan 500e yakın ihracatçı mobilya şirketinin en azından 300ünün Iraka, 60ının da Musula ihracat yaptığını belirten İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise geçen yıl İnegölden 318 milyon dolar civarında mobilya ihracatı yaptıklarını, bunun da yaklaşık yüzde 40ını Iraka gönderdiklerini açıkladı.

Yıllık 100 milyon doları aşan ihracat yaptıklarını vurgulayan Ayhan, Şu anda beklemedeyiz. Müşterilerimiz, Ürünlerimizi yükleyip göndermeyin. Bekleyin, biraz ortalık yatışsın diyorlar. Belki sınırlarda şimdilik çok sorun yok ama içeride şoförler rahat değiller. Her an kaçırılma ve öldürülme tehlikesi içindeler. Ürünlerin de zarar görme riski yüksek. Karşıdaki kontrolsüz bir güç sonuçta. Biz de mallarımızı depomuza aldık ve bekliyoruz. Bir hafta sonra ne olacağına karar vereceğiz. Sipariş iptalleri yok. Süreci izliyoruz diye konuştu.

Iraka dönemli ihracatımız etkilenmez

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, geçen yıl Türkiyeden Iraka 443 milyon dolar ihracat yapıldığını hatırlatarak, bölgenin Türkiye mobilya sektörü için ilk sıradaki pazar olduğunu vurguladı. Geçen yıl ilk 5 ayda Iraka 156 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, bu yılın ilk 5 ayında ise bu rakamın 173 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Güleç, Önümüzdeki aylarda da yapılacak ihracatlarla hedefimiz olan 500 milyon doları yakalayacağımızı düşünüyoruz. Sektör temsilcilerimizle süreci değerlendirdik. Geçici bir durum olduğunu, çok ciddi sıkıntıların yaşanmadığını düşünüyoruz. Şu anda en önemli konu orada bulunan, orada iş yapan insanlarımızın can sağlığı, can güvenliği.Bölgede hakim bir ülkeyiz. Korkulacak bir durum yok. Hükümetimiz başarılı bir şekilde süreci takip ediyor. Uzun dönemli ihracatımızı olumsuz etkileyeceğini düşünmüyoruz. Türkiyenin genel ihracatına baktığımızda da Irak Almanyadan sonra ikinci sırada yer alıyor. Irakın bizim için önemi çok yüksek. Yıllık ihracatımız 12 milyar doları buluyor. Şu anda yaşanan sıkıntıların kısa sürede çözüleceğini düşünüyoruz açıklamasını yaptı.
yazar

E-bülten için e-posta bırak