RUSYA Mobilya Zirvesi St. Petersburg’da Yapıldı
01-10-2012

Türkiye’yi Rusya’daki etkinlikte temsil eden tek kurum olan yayın grubumuzun “DTÖ sonrası Türk mobilya pazarındaki gelişmeler ve sektörün son verilerini” içeren bir de bildiri sunduğu ”Tüm Rusya Mobilya Zirvesi” 28 – 29 Haziran tarihlerinde St. Petersburg’da geniş bir uluslararası katılımla toplandı.
All-Russia Furniture Summit, St. Petersburg The All-Russia Furniture Summit, 28 - 29 Haziran 2012 tarihlerinde, St. Petersburg'da Petro Business and Congress Center (CBC) salonlarında Rusya Mobilya ve Ahşap Endüstrisi İşletmeleri Birliği ve Kuzey Batı Mobilya İmalatçıları Derneği'nin desteği ZOW Moskova'nın sponsorluğunda Restec Co. tarafından gerçekleştirildi.
Yayın grubumuzun Türk mobilya pazarını temsil ettiği etkinlikte, bir de bildiri sunduk. Ülkemizin Dünya Ticaret Örgütüne üye olması sonrasındaki gellişiminin yanısıra sektörün 2012 yılı ithalat ve ihracat verilerini içeren bildiri katılımcılar, dinleyiciler ve uluslararası basın temilcilerine de dağıtıldı.
Ana Tema: "DTÖ örgütlenmesi çerçevesinde dünya mobilya pazarları"
Etkinlik Rusya, CIS ülkeleri ve civar pazarlardaki 12 farklı ülke ve 30 şehirden gelen 250'yi aşkın mobilya sektör liderini, yöneticileri, tasarımcıları, pazarlama uzmanları, akademisyen ve dünya basınını biraraya getirdi. Etkinliğin amacı dünya mobilya pazarlarının en önemli gündem konularını tartışmak, deneyim ve fikirleri paylaşmak ve bilgi alışverişini gerçekleştirmek olup, ABD'den Almanya'ya Polonya'dan Malezya'ya 150 mobilya sektör temsilcisi katıldı.
Dünya Ticaret Örgütü DTÖ'nün yeni ilkeleri çerçevesinde mobilya pazarlarının yeniden örgütlenmesi ve bu gelişmelerin örgüte yeni üye olmakta olan Rusya'ya etkileri üzerine kurulan ana tema etrafında dünya pazarlarının durumu, ithalat-ihracat konularında karşılaşılan sorunlar, mobilya satışlarında gelinen nokta, dünya pazarlarındaki tasarım trendleri ve mobilya perakendeciliğin özellikleri gibi konular ele alındı.
DTÖ: Rusya İçin Oyunun Yeni Kuralı
İki güne yayılmış 7 oturum çerçevesinde gerçekleşen etkiliğin her bir oturumunda farklı başlıklar ele alındı. Zirvenin önemli başlıklarından bir tanesi de, Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği ve bunun olası etkileri idi.. Rusya için avantajları kadar riskleri de olan bu girişimin sonuçları, özellikle mobilya sektörüne getirisi ve götürüsü açısından Rusya Ekonomik Gelişme Bakanı, ithalatçı ve ihracatçılar ve tedarikçilerin katkılarıyla tartışıldı ve yandaş görüşlerin yanısıra karşıt görüşlerde ifade edilerek bu çerçevede Rus mobilya pazarının geleceğine yönelik çıkarsamalar yapldı.
Uluslararası Pazarlar: İthalat ve İhracat Sorunları
Uluslararası bölümde ağırlıklı olarak dünya pazarlarının son durumu ve mobilya ticaretinin önündeki engeller de konuşuldu. Yukarıda sayılan ülkelerinden davet edilen konuşmacılar iki oturum halinde vergiler, teknik yönetmelikler, ulusal ve uluslararası finans kaynakları, mobilya üretiminde yeni teknolojilerinin kullanımı ve pazarlardaki son durum gibi çeşitli konu başlıkları ayrıntılı bir biçimde ele aldılar.
Mobilya Sektörü ve Dağıtım Kanalları
Zirvenin bir diğer başlığı da perakende sektörü ile ilgili olup, Rusya pazarında 7 yıldır çeşitli çalışmalar yapmakta olan tanınmış Amerikan uzman danışmanlık kuruluşu JRM sales & Management Inc. bu oturumda konuya ilişkin deneyimlerini ve önerilerini sektörle paylaştı.
Perakende Magaza Yapılanmaları
Rusya Mobilya zirvesi'nin bir başka konusu da mobilya magazaları formatı ile ilgili olup, bu konuda IKEA, HOFF, K&M, Fresh Furniture gibi markaların temsilcileri deneyimlerini zirve katılımcıları ile paylaştı.
Pazarlama ve Tüketim Stratejileri ve Tasarım Trenleri
2012 Rusya Mobilya Zirvesi, konunun tamamlayıcı başlıkları olan pazarlama ve tüketim stratejileri ile tasarım trendlerine de geniş bir yer ayırıdı ve bu konuda Alman Mobilya Sektörünün baş tasarım uzmanlarından Ursula Geismann'ın yanısıra Rus uzmanların sunumlarını da ilgi ile izlendi.
Kozmopolit Bir Etkinlik
Mobilya sektörünü ilgilendiren hemen her konuya ilişkin farklı uzmanları iki gün boyunca ağırlayan zirve, dünya basınını da etkinliğin önemli bir parçası olarak görüyor ve oturumlar boyunca önemli imkanlar sağlıyordu.
Türkiye'yi Yayın Grubumuz Temsil Etti
Türkiye'yi zirvede temsil eden tek sektör temsilcisi olan Ekin Yayın Grubu, aynı zamanda zirvesinin basın partnerleri arasında idi. St. Petersburg'daki etkinlikte mobilya ve yan sanayine yönelik Türkçe ve İngilizce yayınlarını tanıtmanın yanısıra ayrıntılarını yukarıda verdiğimiz bir de bildiri sundu. Rusya toplantısı, aktif olarak katılacağımız bir dizi uluslararası toplanıtının ilk ayağını oluşturmakta idi. St. Petersburg'da gerçekleşen bu zirve sonrası, önümüzdeki 6 ay içerisinde Shanghai ve Guadalajara'daki Çin ve Meksika Mobilya Zirvelerinde de Türk mobilya sanayinin gelişimini ve geldiği noktayı anlatan sunumlar yine grubumuz tarafından gerçekleşecek.
Geniş Bir Katılım
Rusya mobilya zirvesine katılanlar arasında yayın ğrubumuzun dışında Restec ve Rus mobilya sektörünü temsil eden AMADERO adına Andrey Radukhin,, pazar araştırmacıları Evgeniya Filippova ,Janna Martynova, Alexander Osvald, Sırp mobilya derneğinden Anastasiya Akimova Malaysian Furniture Promotion Council adına Au Lek Chai, Amerikan JRM Sales and Management, Inc. adına Joe Milevsky iletişim ajansından Marina Panfilova Alman mobilyacılar derneğini temsilen tasarım uzmanı Ursula Geismann ve tasarımcı Ekaterina Khramkova gibi isimler bulunuyordu.