Rona Yırcalı: *İkinci Büyük İhracat Pazarımız Irak, İnşa Edilmeyi Bekliyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Rona Yırcalı: *İkinci Büyük İhracat Pazarımız Irak, İnşa Edilmeyi Bekliyor

16-08-2012
Rona Yırcalı: *İkinci Büyük İhracat Pazarımız Irak, İnşa Edilmeyi Bekliyor
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Irak ekonomisinin önümüzdeki dönemde 2 temel eksende gelişeceğini belirterek, ''Bunlar Irak enerji pazarının dünya pazarına dağılımı ve Irak'ın yeniden inşa edilmesi. Bu süreçte Türkler ve Japonlar için yeni işbirlikleri doğmaktadır'' dedi. Rona Yırcalı, Irak hükümeti tarafından iletilen dosyada ülkede yapılması istenilen 60 milyar doları aşan 120 proje bulunduğunu söyledi.

Yırcalı, DEİK'in düzenlediği ''Irak'ta Türk-Japon İşbirliği Forumu-Müteahhitlik ve Enerji Pazarı'' konulu forumda, Irak hükümeti tarafından iletilen dosyada ülkede yapılması istenilen 60 milyar doları aşan 120 proje bulunduğunu belirtti.

Bu projelerin içerisinde hastane, metro, okul, havalimanı, altyapı, rafineri ve konut inşaatlarının yer aldığını kaydeden Yırcalı, ''Toplam 60 milyar doları aşan 120 projenin hayata geçirilmesi için Irak hükümeti yatırımcı arayışında. Bu projelerden pay almak isteyen Japon CEO'lar ise Irak'ta iş yapabilmek için Türk iş adamlarına ihtiyaç duyuyor. Türk iş adamlarının bölgedeki tecrübesi ve bilgi birikimi Irak'ta yapılması planlanan projeler için büyük önem taşıyor'' ifadelerini kullandı.

Yırcalı, küresel düzen kriz ile yeniden şekillenirken Türkiye gibi ekonomilerin nüfuz alanlarının arttığını kaydetti. Türkiye ile Irak'ın ortak bir kültürel mirası paylaşan iki dost olduğunu belirten Yırcalı, konuşmasına şöyle devam etti:

''Irak halen 2. büyük ihracat pazarlarımızdan. Türk şirketleri Irak'taki en etkin kuruluşların başında yer alıyor. Türk şirketleri burada güvenlik kaygılarıyla hareket etmemektedir. Türkiye Irak'taki elçiliğini kapatmazken, Basra ve Musul'da da yeni konsolosluklar açmıştır. Milli gururumuz Ziraat Bankası Irak'ta banka açan ilk yabancı banka olurken, THY Irak'taki 6 şehre direkt uçuş yapmaktadır. Bu da bağlarımızın önemli bir göstergesidir. Türkiye Irak'ın yeniden yapılanmasına büyük önem vermektedir. Yeni dönemde Türk ve Japon şirketleri olarak yeni ortak projelere imza atmalıyız.''

Japonya'nın Irak'ın Yeniden Yapılanmasından Sorumlu Büyükelçisi Mitsio Sakaba ise bu forumun düzenlenmesi için yaklaşık 1,5 yıldır çalışmalar yaptıklarını söyledi. Japonya ve Türkiye'nin Irak'ta yapacağı faaliyetlerin bu toplantının önemini daha da artırdığını ifade eden Sakaba, Irak'a şu ana kadar 5,8 milyar dolar yardımda bulunduklarını kaydetti.

Daha önce altyapı yatırımları ve petrol rafinerileri alanında yardımda bulunduklarını dile getiren Sakaba, bundan sonra da sigorta gibi sosyal konularda yardım yapmayı düşündüklerini bildirdi. Irak'ın bundan sonra yeniden yapılandırılmasının Irak'ın uluslararası toplumlarla entegrasyonunun sağlanması olduğunun altını çizen Sakaba, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biz Körfez savaşına kadar olan dönemde Irak ile ilişkilerimizi üst düzeyde devam ettirdik. Son yıllarda Irak'ta yabancıların aldığı ihalelerde Türkiye çok büyük rakamlara ulaşmıştır. Bu Japonya için önemli. Irak'ın değişik kültürü ve güvenlik problemlerinden dolayı Japonya'nın Türkiye ile işbirliği çok önemli. Türkiye'nin networkü Japonya için çok önemli. Birlikte iş yapmak bizim için kazan kazan modeli oluşturacağı için çok önemli.''

Mitsubishi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Yorihiko Kojima da Irak'ta bundan sonra birçok ticari aktivite şansı olduğunu düşündüğünü bildirdi. Türkiye ile Japonya'nın işbirliğine giderek Irak'ta ortak çalışabileceğini ifade eden Kojima, ''Irak'taki güvenlik endişe konusu ama Irak halkının güçlü kişiliği sayesinde bu sorunun aşılabilineceğini düşünüyorum'' dedi.

Mitsubishi olarak ilk ofislerini 1960'da Bağdat'ta açtıklarını ve özellikle 1980'den sonra buradaki aktivitelerinin arttığını dile getiren Kojima, Irak'taki Japonya ve Türkiye'nin ortak aktivitelerinde sadece şirketlerin değil hükümetlerin de payının büyük olduğunu sözlerin ekledi.

yazar

E-bülten için e-posta bırak