MUTFAKLARDA YENİ, DOĞAL VE SICAK TREND; AHŞAP MUTFAK TEZGAHI

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

MUTFAKLARDA YENİ, DOĞAL VE SICAK TREND; AHŞAP MUTFAK TEZGAHI

30-09-2022
MUTFAKLARDA YENİ, DOĞAL VE SICAK TREND; AHŞAP MUTFAK TEZGAHI
Sezer DEMİR/ Orman Endüstri Mühendisi/ Bilenor Orman Ürünleri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.Masif ahşaba geri dönüş, pandemi ve sonrasındaki süreçte hızla artarak devam etmekte. Doğal, sıcak, ekonomik ve geri dönüşümlü bir malzeme olan masif ahşabı artık daha çok yerde görmek mümkün. Tiny house uygulamalarından, iç ve dış mekan mobilyalara, ahşap pencere uygulamalarından, mutfak ve banyo tezgahlarına ve sayamayacağımız bir çok ortamda masif ahşap tekrar trend olmuş durumdadır.

 

Sezer DEMİR/ Orman Endüstri Mühendisi/ Bilenor Orman Ürünleri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti.

Masif ahşaba geri dönüş, pandemi ve sonrasındaki süreçte hızla artarak devam etmekte. Doğal, sıcak, ekonomik ve geri dönüşümlü bir malzeme olan masif ahşabı artık daha çok yerde görmek mümkün. Tiny house uygulamalarından, iç ve dış mekan mobilyalara, ahşap pencere uygulamalarından, mutfak ve banyo tezgahlarına  ve sayamayacağımız bir çok ortamda masif ahşap tekrar trend olmuş durumdadır.

Masif ahşabın kullanılabildiği önemli çalışma alanlarından biri de ahşap mutfak ve banyo tezgahlarıdır. Gelişen teknoloji ile birlikte doğru ve teknik yöntemlerle kurutularak kusurlarından arındırılan ahşap latalar, masif panel olarak üretilerek daha stabil ve dayanıklı ahşap plakalar haline dönüşmektedir. Bu sayede mutfak tezgahlarında da kullanılabilmekte, ortama ahşabın sıcaklığını yansıtmaktadır.

Ahşap mutfak tezgahlarında Meşe, Ceviz, Kayın gibi yapraklı ağaçlar tercih edilmektedir. Bunun en büyük sebebi bu ağaçların sertlik direncinin ve yoğunluk değerlerinin kullanıma uygun olmasıdır. Ayrıca İroko, Sapelli gibi tropik ağaç cinslerinden üretilen masif paneller de ahşap tezgahlarda kullanılabilmektedir.

Doğru ağaç cinsi kadar, yüzeye uygulanan koruyucu da çok önemlidir. Ahşap yüzey koruyucusu, kullanım alanı nedeniyle bitkisel esaslı olmalı, petrol kimyevi maddeleri içermemeli(%0 VOC), lekelere karşı dayanıklı olmalı ve kolay uygulanabilmelidir. Bu sayede ahşap tezgah uygulamaları çok uzun yıllar keyifle kullanılabilmektedir.

Ahşap tezgah tercih etmek isteyen son tüketicilerin aklındaki soru genelde, ürünün diğer tezgah çeşitlerine göre kullanışlı ve uzun ömürlü olup olmadığı hakkındadır.

Ahşap mutfak tezgahının diğer tezgah çeşitlerine göre avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Ahşap mutfak tezgahı doğaldır. %100 doğal, masif ahşap malzemeden üretilmektedir.
  • İnsan sağlığına zararlı olan kimyasallar içermez.
  • Şık, sıcak  ve dekoratif ortamlar sunar.
  • Ahşap mutfak tezgahlarının en büyük artılarından biri de yüzeyde oluşabilecek deformasyonların, yerinde son kullanıcı tarafından kolayca giderilmesidir.Yüzeyi yerinde yenilenebilen tek malzemedir.
  • Yukarıda belirtilmiş olan avantajlara ek olarak, ahşap tezgahlar ekonomik ve uzun ömürlüdür.

            Tabiki her üründe olduğu gibi ahşap mutfak tezgahlarının kullanımında da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Ahşap tezgah, uygulama öncesinde ambalajı açıldıktan sonra hemen işlenmeli ve yüzeyine koruyucu uygulanmalıdır.
  • Ahşap mutfak tezgahı üzerine uygulanacak yağ yada cila her iki yüzeye de eşit miktarda uygulanmalıdır.
  • Yüzey işlemi yapılmış tezgahlarda ağır kimyasal temizleyiciler kullanılmamalıdır.
  • Ahşap tezgah yüzeyleri çok uzun süre suya ve rutubete maruz bırakılmamalıdır.
  • Kesici ve delici aletler ile üzerine baskı uygulanmamalıdır.

Bu konulara dikkat edilmesi halinde, ahşap mutfak tezgahı çok uzun ömürlü ve kullanışlı bir uygulama olacaktır.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak