Kayseri "Mobilyakent projesi" uygulama aşamasına geldi

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Kayseri "Mobilyakent projesi" uygulama aşamasına geldi

25-07-2012
Kayseri
Kayseri'deki 700 mikro KOBİ'yi Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı üretimde buluşturacak 200 milyon dolar bütçeli Mobilyakent projesi uygulama aşamasına geldi.

Kayseri'de atölye düzeninde mobilya üreten 700 mikro KOBİ'yi, 'ortak kullanımlı' modern teknolojiyle donatılmış işyerlerinde bir araya getirerek, Ar-Ge ve tasarım ağırlıklı üretimle rekabet güçlerini artırmayı amaçlayan, 200 milyon dolar bütçeli Kayseri ev- ofis dekorasyon merkezi Mobilyakent, Ağustosta start alıyor.

Kayseri Mobilyacılar Odası'nın Kocasinan Belediyesi ile Orta Anadolu Kalkınma Birliği'nin de desteğini alarak, Kayseri Şeker Fabrikası ile Kuzey Çevre Yolu arasında tahsis edilen yaklaşık 1.4 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulacak 'Mobilya Altyapısını Güçlendirme Projesi' bir yıllık gecikme ile uygulama aşamasına geldi. Kurulacak üretim üssünün ana bölümleri arasında yer alan 700 ortaklı işyerleri sitesi ile alışveriş merkezi ve uluslararası standartlardaki mobilya fuarının ihalesi TOKİ tarafından yapıldı.

Proje için yaklaşık 200 milyon dolarlık harcama öngörülüyor. Site 2.5 yılda tamamlanarak işyerleri hak sahiplerine teslim edilecek Teknoloji donanımlı ortak kullanıma açık üretim merkezi Mobitek ise önümüzdeki günlerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ihale edilecek.

Kayseri Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası Başkanı Mehmet Ali Çevrim, 'Mobilyakent' adıyla hayata geçirilecek projede uygulama aşamasına gelindiğini belirtti, "Planlar projeler çizildi. Arsa ve arazi alımları tamamlandı. İnşaat ruhsatları alındı. Bir bölümünün ihalesi yapıldı. Şimdi sıra, işletmeleri aynı çatı altında toplayarak, mobilya sektörüne yılın 365 günü fuar alanı gibi hizmet verecek tesislerin yapımına geldi. Önce Erciyes Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi kimliği ile inşa edilecek 700 ortaklı site ile fuar ve alışveriş merkezinin temeli atılacak. Bunu daha sonra modern teknoloji donanımlı ortak kullanıma açık Ar-Ge ve tasarım merkezli Mobitek'in yapımı izleyecek"dedi.

Kayseri'de atölye düzeninde dağınık olarak mobilya üreten bin 500 dolayında küçük işletmeyi bir araya getirmeyi ve kaliteli üretime yönlendirerek rekabet güçlerini artırmayı amaçladıklarını kaydeden Çevrim, "Ağustos'ta temeli atılacak Mobilyakent ilk aşamada bu işletmelerden 700'ünü, ortak kullanıma açık, modern teknolojiyle donatılmış tesisler etrafında bir araya getirecek. Biz oda olarak dağınık haldeki işletmeleri bir araya getirmek için Erciyes Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi'ni kurduk. Siteyi TOKİ inşa edecek. Kooperatif üyeleri anlaşma gereği, maliyet bedeli üzerinden kira öder gibi 120 ay taksit ödeyerek işyerlerine faizsiz ve kefilsiz TOKİ güvencesi ile sahip olacaklar" diye konuştu.

'Ortak kullanımlı üretim üssü projesinin 1 milyon 350 bin metrekarelik alan üzerinde 2 aşamalı proje kapsamında gerçekleşeceğini ifade eden Çevrim, "Tahsis edilen alanın yaklaşık 800 bin metrekarelik bölümünde büyüklükleri 200 ile bin metrekare arasında değişen, asma kat yapmaya müsait 700 işyeri yer alacak. 460 bin metrekarelik bölümünde ise teşhir ve satış reyonları ile uluslararası standartlara uygun fuar yer alacak. Gerek işyerleri gerekse teşhir ve satış reyonları ile uluslararası fuarın inşaat çalışmaları Mobitek'le iç içe ve eşzamanlı olarak yürüyecek. Teşhir ve satış reyonları 84 bin metrekarelik alan üzerinde 5 katlı olarak inşa edilecek. Kompleksin ana unsuru olarak tanımlanan ortak kullanıma açık Mobitek 8 bin 500 metrekarelik alan üzerinde kurulacak. 8.6 milyon euro bütçeli proje, tamamı AB hibe fonundan sağlanan bu finansmanla hayata geçirilecek Mobitek'in, Ar-Ge tasarım bölümünde çizilecek yeni modeller, ileri teknoloji ürünü makinelerde şekillenerek tüketiciye iletilecek" şeklinde konuştu.

Mobitek'in pazar araştırma ve dış ticaret birimlerinin profesyonel bir çalışma ile mobilya üssünde üretilen ürünlerin pazar payının artmasına yardımcı olacağını belirten Çevrim, "Mobitek aynı zamanda bir eğitim üssü gibi faaliyet göstererek, çatısı altında üretim yapacak KOBİ çalışanlarının, düzenli bir şekilde tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama konularında eğitilmelerini sağlayacak" dedi.

Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız da 6 yıldan beri üzerinde çalışılan projenin uygulama aşamasına gelmesinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu dile getirerek, "Mobilya üretim merkezleri arasında önemli bir yeri olan Kayseri'de, Mobilyacılar Odası ile ileri teknoloji donanımlı ortak üretime açık Mobilyakent Projesi'ni gerçekleştiriyoruz. Alan tahsisleri çoktan yapıldı. Çalışmalar tamamlandı. İhalelerin bir bölümü yapıldı. Artık inşaat aşamasına gelindi. Yaklaşık 1.4 milyon metrekarelik alan üzerinde hayata geçirilecek proje için yaklaşık 200 milyon dolarlık harcama öngörülüyor" ifadesini kullandı.

TOKİ Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca da "Yapılacak sanayi sitesn Türkiye'ye örnek olacak.TOKİ ilk kez bir sanayi sitesini yapacak. Konut alanında olduğu gibi bu alanda da üzerimize düşeni en iyi şekilde yapacağımıza inanıyorum Bir süre önce protokol imzaladık. Sonra ihale aşamasına gelindi. Şimdi sırada inşaat çalışmaları var. İnşaatına önümüzdeki günlerde başlanacak olan site 2.5 yılda tamamlanarak işyerleri hak sahiplerine teslim edilecek" dedi.

yazar

E-bülten için e-posta bırak