KASTAMONU ENTEGRE'den Rusyaya 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım....

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

KASTAMONU ENTEGRE'den Rusyaya 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım....

04-10-2012
KASTAMONU ENTEGRE'den Rusyaya 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım....
Sektörümüzün ve Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden KASTAMONU ENTEGRE'yi de bünyesinde barındıran HAYAT HOLDING, Rusyanın 3 ayrı bölgesinde yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. İlk yatırımını Tataristan'ın Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nde gerçekleştirmekte olan grup, Krasnodar ve Moskova Bölgesinde de benzer yatırımlar planlıyor.

Hayat Holding şirketlerinden Kastamonu Entegrenin in Alabugada kurduğu MDF üzerine üretim yapacak fabrikası 180 milyon dolara, yonga levha üretimi yapacak fabrikası 150 milyon dolara mal olacak. Üçüncü fabrikası ise 150 milyon dolarlık OSB fabrikası olacak. Özel bölgede Holdingin diğer şirketi Hayat Kimya da kağıt üretimi ile ilgili 100 milyon dolarlık fabrika yatırımına başladı.

Rusyadaki faaliyetleri ile ilgili açıklamada bulunan Kastamonu Entegre Genel Müdür Yardımcısı Onur Güven, tüm tesislerde doğrudan bin 500, dolaylı olarak da 6-7 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını söyledi. MDF üretimi yapılacak fabrikanın 120 bin metrekare kapalı alan inşaatının tamamlandığını, makinelerin önümüzdeki günlerde geleceğini ifade eden Güven, 2013 Eylül ayında üretime başlamayı planlıyoruz. Üç ayrı bölgedeki yatırımlarımız 1 milyar doları bulacak. Yatırım çalışmalarımızın 10 yıl sürmesini planlıyoruz. dedi.

Alabuga'da oluşturulan özel ekonomik bölgenin altyapı ve enerji sorununun çözüldüğünü ve yatırım için çok elverişli bir ortamın oluşturulduğunu kaydeden Güven, "Rusya dünya ormanlarının yüzde 28'ine sahip. Hammadde açısından çok cazip. Bir de dev bir pazar. Bölgeye müthiş bir canlılık geleceğine inanıyorum."

Rusyada kişi başına mobilya tüketimi 40 dolarda

Rusya pazarının özellikle mobilya sektörü açısından çok cazip olduğunu ve tüm binaların, ofislerin mobilyalarının değişeceğini söyledi. Bina konseptlerinin değişmeye başladığını, daha geniş daireler ürettiklerini, Türkiyede olduğu gibi, yatak odası, yemek odası ve koltuk takımı yaklaşımının benimsenmeye başladığını ifade eden Güven, Türk mobilyacıları açısından Rusya çok bakir bir alan. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde yıllık kişi başına mobilya tüketimi 300-500 dolar aralığında. Türkiyede bu rakam 150-200 dolar seviyesinde. Rusyada ise henüz işin başındalar. 40-50 doları yeni buluyor. Enerji zenginliği ve kişi başına gelirin Türkiyenin üzerinde olduğunu düşünürsek, bu alanda ciddi bir boşluk var. Oluşacak fırsatları iyi değerlendirmek lazım önerisinde bulundu.şeklinde konuştu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak