İnegöllü mobilyacılar bu yıl sonunda yüzde 40 artışla 350 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İnegöllü mobilyacılar bu yıl sonunda yüzde 40 artışla 350 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.

13-12-2013
İnegöllü mobilyacılar bu yıl sonunda yüzde 40 artışla 350 milyon dolarlık ihracat hedefliyor.
İnegöllü mobilyacılar bu yıl sonununa kadar 350 milyon dolar ihracata ulaşmayı hedefliyor. AB pazarındaki daralmayı Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Kuzey Amerika ülkelerine açılarak atlatan İnegöllü mobilyacılar, bu yıl ihracat artışının yüzde 40 civarında olacağını öngörüyor.

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkan Yardımcısı Eyüphan Kocabaş, İnegöllü mobilyacıların ihracat pazarlarını çeşitlendirme noktasında önemli girişimlerde bulunduğuna değinerek, "Dünyanın her yerinde kriz olmayacağına göre krizin olmadığı ülkeler bizim için her zaman yeni birer pazar. Mobilyacılar olarak teknolojiyi, tasarımı ve yenilikleri takip ediyoruz. İhracat pazarlarını çeşitlendirme ve yeni pazarlara ulaşma konusunda azimliyiz" dedi.

Yunanistan, Bulgaristan, İspanya, Portekiz ve Almanya gibi ülkelere yapılan ihracatta azalma yaşadığına, Ortadoğu, Orta Asya, Afrika, Kuzey Afrika'ya ise ihracatın arttığını kaydeden Kocabaş, Irak, Mısır ve Suriye'deki karışıklıkların da İnegöllü mobilyacıları olumsuz etkilediğini anlattı. Buna rağmen Hindistan'dan Şili'ye kadar olan coğrafyada pazar çeşitlendirmesiyle ihracatın her yıl arttığına vurgu yapan Kocabaş, "2000'li yıllarda Polonya, Batı Avrupa'nın arka bahçesiydi. Fakat Polonya'nın Avrupa Birliği'ne üye olmasıyla oradaki maliyetler de arttı. Şimdi Avrupa'nın mobilya üretimi anlamındaki arka bahçesi İnegöl olma yolunda. Avrupa'da kriz yaşanmasaydı İnegöl mobilyası için bu süreç daha da hızlanmış olacaktı. İnegöllü mobilyacılar olarak 2011'de 170 milyon dolar olan ihracatımızı 2012'de 251 milyon dolara, bu yıl da 350 milyon dolara yükselteceğiz. Mobilya istihdam dostu bir sektördür. Cari açık ve istihdam konusunda devlete ciddi olarak katkı sağlıyoruz. Bu nedenle devletin de mobilya sektörüne destek vermesi gerekiyor" diye konuştu.

İlçede mobilya sektörü için kalifiye eleman sıkıntısı çekildiğine dikkat çeken Kocabaş, sektördeki büyümeye karşılık yetişmiş eleman sayısındaki sıkıntı gelecek için bir tehdit. İnegöl dış göç de alıyor bununla alakalı. Farklı illerin yanı sıra Yenişehir, Domaniç gibi çevre ilçelerden ve hatta yurt dışından da eleman getiriyoruz. Firmalar eleman sıkıntısı nedeniyle ciro kaybı yaşıyor" dedi.

Akademi eğitimleri 28 Aralık'a kadar sürecek

İMOS olarak sektördeki eğitim ihtiyacının giderilmesine öncülük ettiklerini, ilçedeki meslek lisesine destek verdiklerini ifade ederek, "Dernek çatısı altında oluşturulan İMOS Akademi aracılığı ile verilen eğitimler 2013-2014 dönemine 'Stratejik Satınalma' konu başlığındaki ilk dersle başladı.

Periyotlar halinde devam edecek İMOS Akademi eğitimlerinin 28 Aralık'a kadar sürecek ilk etabında; Liderlik, Tedarik Zinciri Yönetimi ve Lojistik Yönetimi, Stok- Depo Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi ve Maliyet Muhasebesi gibi konu başlıklar yer alacak" açıklamasını yaptı.

Navlun desteği itici güç olur

Maliyet artışlarıyla beraber işveren üzerindeki yüklerin de arttığını savunan Kocabaş, buna rağmen 2014 yılı için kötümser olmadıklarını dile getirdi. İnegöl'de düzenlenen fuarların sektörün tanıtımı adına önemli bir adım olduğunun altını çizen Kocabaş, İnegöl'ün girişinde inşaatı devam eden Mobilya Kent projesi içerisinde 50 bin metrekarelik bir fuar alanının yapılacağını dile getirdi. Eyüphan Kocabaş; "Fuarların da etkisiyle mobilya sektöründe dünyada iddialı bir konuma yükselebiliriz. Çevre ülkelerle lojistik avantajımız çok fazla. Bu noktada navlun desteği sektöre itici güç olacaktır. Bugün İnegöllü mobilyacılar 150 ülkeye ihracat yapıyor" şeklinde konuştu. Kocabaş ayrıca İMOS olarak İnegöl mobilyasının standartlarının belirlenmesi amacıyla hazırladıkları teknik şartnamenin ve bandrol projesinin de Türk Patent Enstitüsü'nde inceleme sürecinde olduğu bilgisini verdi. Kocabaş, tanıtım TIR'ı projesinin de devam ettiğini sözlerine ekledi.

Mobilya Ağaç İşleri OSB'de 20 firma üretime başlayacak

İMOS Başkan Yardımcısı Eyüphan Kocabaş, İnegöl'de mobilya sektöründe çalışan sayısının yaklaşık 26 bini bulduğunu belirterek, " İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı 550, Mobilyacılar Odası'na kayıtlı bin 100 firma ile toplamda bin 650 firma bu sektörde faaliyet gösteriyor. Mobilya Ağaç İşleri İhtisas OSB'de de inşaat çalışmaları sürüyor. Yakında 20 firma burada üretime başlayacak" diye konuştu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak