İhracatta ivme yeniden yukarı döndü, eylülde artış yüzde 7,4 oldu

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İhracatta ivme yeniden yukarı döndü, eylülde artış yüzde 7,4 oldu

03-10-2012
İhracatta ivme yeniden yukarı döndü, eylülde artış yüzde 7,4 oldu
Türkiye'nin ihracatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 11 milyar 408 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile birlikte düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı verilere göre yılın ilk 9 ayında ihracat, 12,1 artışla 111 milyar 463 milyon dolara ulaştı.

Eylül ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 58 ile mücevher sektörümüz, Yüzde 48 ile savunma ve havacılık ve yüzde 38 ile deri sektörümüz yakaladı. İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında, Eylül ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 22 artış ile Gaziantep oldu. Denizli'nin ihracatı ise yüzde 11, İstanbul'un yüzde 8, Kocaeli'nin yüzde 8, Hatay'ın yüzde 5, İzmir'in yüzde 5, Ankara'nın yüzde 4 arttı.İlk 10 ilimiz arasında en fazla ihracatı düşen ilimiz ise ihracatı yüzde 10 gerileyen Manisa oldu. Sakarya'nın ihracatı yüzde 7, Bursa'nın yüzde 2 azaldı.Diyarbakır'ın ihracatı ise Eylül ayında yüzde 56 artış gösterdi. İlk 9 aylık artış oranı ise yüzde 24 oldu.

AB'ye ihracatta toparlanma

Yılın ilk 8 ayında AB'ye ihracatımız yüzde 11 gerilemişti. Eylül ayında ise AB'ye ihracatımız yüzde 3 artış gösterdi. En büyük pazarımız olan Almanya'ya ihracatımız Eylül ayında yüzde 0,2 arttı. İngiltere'ye yüzde 13 ihracat artışı yakaladık. İspanya'ya ihracatımız yüzde 4, Hollanda'ya yüzde 6 arttı.

Bu rakamların, önemli bir toparlanmanın habercisi olduğunu belirten TİM Başkanı Büyükekşi, "Yavaş yavaş da olsa AB'ye ihracatımız bir toparlanma içerisine giriyor. Bunlar ihracatımız için son derece olumlu haberler. Alternatif pazarlardaki başarımız herkesin malumu. Buradaki başarımız Eylül ayında da sürüyor. Eylül ayında Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 24, Amerika kıtasına ihracatımız yüzde 19, Afrika'ya ihracatımız yüzde 16 ve Ortadoğu'ya yüzde 13 artış gösterdi." diye konuştu.

Büyükekşi Eylül ayında ihracatımızda öne çıkan ülkeleri şöyle sıraladı:

Büyük pazarlarda iyiyiz. Bu ülkelerin başında, yüzde 48 artışla İran, yüzde 32 artışla Irak, yüzde 31 artışla Rusya, yüzde 19 artışla ABD, yüzde 9 artışla Çin geliyor. İhracatımız Suudi Arabistan'a yüzde 12, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 16 düştü.

yazar

E-bülten için e-posta bırak