Hafif Ahşap Konstrüksiyonlar Artık Robotlarla Üretiliyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Hafif Ahşap Konstrüksiyonlar Artık Robotlarla Üretiliyor

12-12-2013
Hafif Ahşap Konstrüksiyonlar Artık Robotlarla Üretiliyor
Stuttgart Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, robot prefabrikasyon üretimini bilgisayarlı tasarım ve simülasyon sistemi ile combine eden bir hafif ahşap konstrüksiyon sistemi geliştirdiler.

Mobilya, makina, ahşap ve mühendislik sektörlerinde faaliyet gösteren 4 firmanın ortak yatırımı ile gerçekleştirilen çalışmanın amacı, mobilya, iç dekorasyon ve mimari alanlarında kullanılan ahşaptan yapılma konstrüksiyonların yaratıcı ve sürdürülebilir robot teknolojileri ile birleştirilmesini sağlamak.

Konvansiyonel ahşap üretim süreci ya konvansiyonel el aletleri ile ya da toplu üretim bile yapılsa tek bir makina ile gerçekleştirilirdi. Bu teknikler her ne kadar ayrıntılı ve etkili olsalar bile olsa esnek üretim teknikleri değildi. İşte bilgisayarlı tasarım ve üretim süreçleri ile üretimde robot teknolojisini kullanma fikri üzerinde bu nedenle çalışmaya başlandı. Robot sistemleri üretim olanaklarını önemli ölçüde genişletmekte yaratıcı teknikler geliştirmekte sınırsız bir özlürlük sağlamakta.

Stuttgart Üniversitesi, özellikle hafif ahşap yapılardaki araştırmarıyla tanınan bir akademik eğitim kurumu olup, Bilgisayarlı Tasarım Enstitüsü IDC ve Yapı Tasarımları Enstitüsü ITKE işbirliği ile 2011 yazında bu kez ince kontrplakların üretimini konu alan biyonik bir araştırma pavyonu oluşturmuştu. Bu geçici çalışma aslında modern ahşap üretiminin robotlarla yürütülmesi konusunda bir prototip sayılmaktaydı.

İşte bu prototip üzerinden yürütülen ve finansmanı AB fonlarıyla sağlanan 425,000 Euroluk bu yeni araştırma projesi, o öncü çalışmanın robot üretimine adaptasyonu olarak açıklanmakta olup, ağırlıklı olarak yapı sektörünün gereksindiği hafif ahşap konstrüksiyonların üretimini ele almaktadır. Mimari tasarım, planlama ve simülasyon süreçlerinin ortaya çıkarttığı robot ile gerçekleştirilecek olan hafif ahşap üretiminin potansiyellerinin geliştirilmesini hedefleyen bu proje, geometrik modelleme, yapısal analiz ve dijital üretim aşamalarından oluşan bir dijital zincir oluşturmakta ve malzeme özellikleri ile imalat olanaklarının entegre edildiği disiplinler arası bir yaklaşımı hayata geçirmeyi hedeflemektedir.
yazar

E-bülten için e-posta bırak