EKONOMİ BAKANINDAN DEĞERLENDİRMELER: "Edilgen ekonomiden etken ekonomiye geçiş zamanı geldi"

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

EKONOMİ BAKANINDAN DEĞERLENDİRMELER: "Edilgen ekonomiden etken ekonomiye geçiş zamanı geldi"

08-04-2014
EKONOMİ BAKANINDAN DEĞERLENDİRMELER:
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı (TİM) Mehmet Büyükekşi'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda gazetecilerle bir araya geldi ve 2014 yılına ilişkin kimi değerlendirmelerde bulundu.

Ekonominin en çok eleştiri aldığı alanın cari açık olduğunu ifade eden Zeybekci, son açıklanan rakamlarla birlikte cari açığın GSYH'ye oranının OVP hedefinin üzerinde, yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatarak, "Bunun temel sebebi kurdaki artışın, GSYH'mızın dolar cinsinden değerini düşürmüş olmasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla cari açığı tek başına değerlendirmemeli, ekonomideki tüm değişkenleri bir bütün olarak ele alabilmeliyiz. Zira cari açık tek başına kırılganlık göstergesi olarak değerlendirilse de genele bakmadan yorum yapmak hatalı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Zeybekci, tüm dünyanın cari açık açısından değerlendirildiğinde, uluslararası kuruluşların verilerine göre 2013 yılında 120'den fazla ülkenin cari açık verdiğini söyledi.Cari açığa yönelik önlemlerin uygulanmaya devam edeceği bilgisini veren Zeybekci, "2014 yılında OVP kapsamında oluşturulan hedefimiz, Cari Açık/GSYH oranının yüzde 6,4'e düşürülmesi. Ki şu andaki algılarımızla bunun daha iyi olacağı yönünde beklentilerimiz var" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, üretimde dönüşüm, Ar-Ge ve inovasyon konularına da değindi. Bu kapsamda yapılan ve yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi veren Zeybekci, Türkiye 80 ve 90'larda fiyat-maliyet avantajı kaynaklı üretim ve ihracatla bu düzeylere geldiğini, ancak, artık köklü bir değişime gidilmesinin zamanının geldiğini vurguladı.Rekabet avantajının sürdürülebilir hale getirilmesi için mühendislik ve malzeme bilgileri, ergonomi, etkin üretim yöntemleri ve pazar özelliklerini de içeren tasarımlarla oluşturulmuş, yenilikçi ürünler üretilmesi gerektiğine işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin cari açık probleminin yanı sıra diğer probleminin Ar-Ge ve inovasyon konularında olduğunu söyledi.

Zeybekci, "2014 itibariyle Türkiye'nin edilgen ekonomiden etken ekonomi dönemine, yeni bir döneme geçme zamanı gelmiştir" yorumunda bulunarak, Türkiye'nin geçtiğimiz süreçte, gelinen ihracat rakamlarına fason üretici olarak ulaştığını, bunu eleştirmek için değil, hedeflere ulaşmak için söylediğini kaydetti.Artık Türkiye'nin tüketim alışkanlıklarını belirleyebileceği, tüketim ağlarını kontrol edebileceği coğrafyalara daha konsantre olması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, bunun son derece net bir şekilde önlerinde durduğunu aktardı.

Devlet yatırımları ve Ar-Ge teşvikleri ile ilgili bilgiler veren Zeybekci, "Devlet ne yaparsa yapsın asıl görev iş adamlarına ve girişimcilere düşüyor. Zihinsel dönüşümün önce yatırımcılarda başlaması gerekir. Dolayısıyla, Türkiye'deki teknolojik değişime ve dönüşüme katkı sağlayacak yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar son derece kritik bir öneme sahiptir" dedi.

Konuşmasında Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) çalışmaları hakkında bilgiler veren, hizmet desteklerine değinen Zeybekci, yurt dışı müteahhitlik ve lojistik alanlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği Anlaşması'na ilişkin, şu yorumlarda bulundu:

"Türkiye'yi tam üyeliğe taşıyacak bir yapı olarak tasarlanan Gümrük Birliği, yaklaşık 18 yıl önceki iktisadi ve ticari realiteye ve ihtiyaçlara göre oluşturulmuştur. Ben bu yapının bugünkü şartlarda çok eleştirilen bir yapı olduğuna inanıyorum ama o günkü şartları tam yaşamadığım için de çok fazla insafsız olmak istemiyorum. O gün imzalanırken, geçici süre olarak nitelendirilen zamanda, dar çerçevede garip bir yapı oluşturuldu. Bugüne kadar ha bugün ha yarın diye geldik ama Türkiye Ab tam üyelik sürecini, dünyada başka hiç bir ülkede örneği görülmemiş şekilde, 53 yıldır ısrarla, inatla, sebatla sürdürüyor. Sürdürmesi gerektiğine de inanıyorum."

Gerekiyorsa 53 yıl daha bu sürecin sürdürülmesi gerektiğine işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin tam üyelik sürecini yaşayarak tamamlamasının çok önemli olduğunu söyledi.

Zeybekci, Gümrük Birliği bu haliyle ve mevcut işleyiş şekliyle ilişkili rahatsızlık duyulan konulara değinerek, tekrar müzakere edilmesi yönünde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.Bakan Zeybekci, Türkiye'nin, Ab ile mevcut Gümrük Birliği ve ABD ile "Model Ortaklık" ilişkisi nedeniyle, AB-ABD Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) sonuçlarından hukuki ve ticari açıdan doğrudan etkileneceğini, bundan duydukları rahatsızlıkları da dile getirdi.Bu konuda gelişen süreçlere ilişkin detaylar paylaşan Zeybekci, "Türkiye bugün ABD ile derin ve kapsamlı bir STA müzakere etmeye hazırdır. Biz de Ekonomi Bakanlığı olarak bu konudaki etki analizi çalışmalarımızı tamamladık" dedi.

Konuşmasının sonunda Mısır, Suriye'de yaşanan siyasi olaylara da değinen Zeybekci, bunların bir an önce halkın iradesi ve refahı doğrultusunda sonuçlanması dileklerinde bulundu.Zeybekci, Rusya'nın Türkiye'nin en önemli ticaret partneri olduğunu hatırlatarak, Kırım'daki Tatar'ların durumunu da dikkatle izlediklerini söyledi.
yazar

E-bülten için e-posta bırak