DOĞTAŞ - KELEBEK CEO' su Davut Doğan : '50. Yılımızda Sektör Lideri Olmak İstiyoruz

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

DOĞTAŞ - KELEBEK CEO' su Davut Doğan : '50. Yılımızda Sektör Lideri Olmak İstiyoruz

08-04-2014
DOĞTAŞ - KELEBEK CEO' su Davut Doğan : '50. Yılımızda Sektör Lideri Olmak İstiyoruz
Davut Doğan, yerel seçim atmosferinin ve taksit, kart kısıtlamalarının etkisini göstermeye başladığını söyledi. "İlk iki ay iç pazarda yüzde 40, dış pazarda yüzde 42 büyüdük. Martta durduk" dedi. Davut Doğan'ın büyük hedefl eri var. "2022'de, 50'nci yılımızda sektör lideri olmak istiyoruz. İddialı bir hedef sayılabilir ama benim hayalim. Kelebek 2013'ü 60 milyonla, Doğtaş konsolide 275 milyonla kapattı, bu yıl 370 milyon lira bütçe yaptık. Ekibe güveniyoruz. Bin 200 çalışanımızla aileyiz, çocuklarına eğitim bursu veriyoruz" dedi. Grup, Çanakkale'de turizm ve sağlık yatırımlarından çıkmış. Bunun istisnası Küfte restoranları... 2 tane açıldı, 4 daha açılacak. Mayıstan sonra franchise verecekler.

Doğtaş / Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Davut Doğan, düzenlediği bir basın toplantısı ile grubunun sektördeki yeni planlarını anlattı:

"Türkiye'de 18 bin kasap, 17 bin ayakkabıcı, 35 bin mobilyacı var. Bir çekiç bir testereyle mobilyacılık yapıyor. Rekabet, kayıtdışılık çok yoğun. Yüzde 50 - 60 civarında tahmin ediyoruz. Fazla üretici kapasite kullanım oranlarını düşürüyor.

Aynı zamanda TOBB Mobilya Sektör Meclisi Başkanı sıfatıyla sektörün sorunlarına da değinen Davut Doğan'a göre, öncelikle KDV, yüzde 8'e inmeli. Kumaş birçok mobilyada maliyetin yüzde 60 - 70'i, yüzde 8'le alıp 18'le satılıyor. KDV inerse kayıtdışılık azalacak. Doğan 2009'da indiğini ve vergi kaybı da olmadığını hatırlattı.

Doğan'ın verdiği verilere göre, bu sektör net ihracatçı. İthalatı 800 milyon dolar, ihracatı 2.2 milyar dolar. Dışa bağımlı değil. Şu anda 17'nci olduklarını belirten doğan Doğan, hedeflerinin 2023'te 10 milyar dolar ihracatla dünya 7'nciliğine ulaşmak olduğunu da bir kez daha vurguladı.

Bu sektörde yapılacakları 5 kalemde özetleyen Doğan, bunların arasında aşağıdakileri sayarak şunları ifade etti:

"KDV indirilmeli, istihdam yükleri azaltılmalı, mesleki eğitiminde kısa dönem askerlik gibi avantajlar getirilmeli, navlun desteği olmalı. 30 bin dolarlık yükü navlunu 6 bin dolar! Bir de tasarım hırsızlığı çok. Tespit yapmaktan bıktık. Ben tasarım için İtalya'ya para ödüyorum, adam alıp taklit ediyor."
yazar

E-bülten için e-posta bırak