ÇİN İLE TÜRKİYE ARASINDA YAPILAN PARA TAKAS ANLAŞMASI MASAYA YATIRILDI

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

ÇİN İLE TÜRKİYE ARASINDA YAPILAN PARA TAKAS ANLAŞMASI MASAYA YATIRILDI

31-07-2012
ÇİN İLE TÜRKİYE ARASINDA YAPILAN PARA TAKAS ANLAŞMASI MASAYA YATIRILDI
Çin Türk Araştırma Merkezi (ÇİTAM) tarafından düzenlenen konferansta Türk ve Çinli uzmanlar, Çin ile Türk merkez bankaları arasında imzalanan 3 yıllık Para Takas Anlaşması'nın iki ülke arasındaki ticarete olan etkilerini tartıştı. Konferansta Çin ile Türkiye arasında 2012 yılında imzalanan takas anlaşmasının Türk iş dünyasına sunduğu fırsatlar ele alındı.

Çin'in para birimi uluslararası ticaretteki rezervlerden biri olması önemli" "Çin Merkez Bankası ile imzalanan Para Takas Anlaşmasının Türk iş dünyası için sunduğu fırsatlar" başlığı altında İstanbul The Plaza Otel'de düzenlenen konferansa Bank of China, HSBC, Garanti Bankası ve İş Bankası gibi kurumların üst düzey yetkilileri ile Çin üzerine uzman konuşmacılar katıldı. Konferansın moderatörlük görevini üstlenen ÇİTAM Başkanı Dr. Rıza Kadılar konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Çin dünyanın geleceğini belirleme gücüne sahip, tüm dünyada önemli fırsatlar sunan, önemli bir ülke. Bu toplantımızda iki ülke arasında dış ticaret finansmanının kolaylaştırılması için imzalanmış para ve takas anlaşması ile doğan fırsatları ele aldık. Bank of China ve HSBC, bu konuda iş dünyamızı bilgilendirirken, İş Bankası ve Garanti Bankası da Çin ile ticaret yapan müşterilerine sundukları kolaylıkları katılımcılarla paylaştı. Toplantının sonunda dinleme imkanı bulduğumuz Çin uzmanı Andrew Leung ise Çin devletinin Çin para biriminin uluslararası ticarette önemli bir rol oynayacak rezerv para birimlerinden birisi olması için son yıllarda izlediği küresel stratejileri bizlerle paylaştı. Söz konusu toplantılara önümüzdeki aylarda da kritik önem arz eden konu ve temalar altında düzenlemeye devam edeceğiz."
"Çin'in aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 17 ülke ile anlaşması var"
Türkiye'nin Çin ile gerçekleştirdiği dış ticaret 9 yılda 7 kat arttı. Dünya ekonomisinin yükselen oyuncusu Çin'in sunduğu fırsatlar rakamlarla da ortaya konuluyor. Daha önce Çin ile dolar ve avro üzerinden yapılan ticaretin tüm dünyada Çin'in para birimi yuan ile yapılabilmesi 2009 yılında mümkün oldu. Çin'in halihazırda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 17 ülke ile para-takas anlaşması bulunuyor. Toplamda 70 ülkedeki 900 banka Çin para birimi ile dış ticaret hizmeti veriyor.

Takas anlaşması riskleri azaltacak
Tüm dünyada Çin ile yapılan ticaretin büyüklüğü 3 trilyon yuanı buluyor. Türkiye'de Çin ile dış ticaret 2003 yılından bugüne 7 kat artmış bulunuyor. 2011 yılında Türkiye Çin'den 21,5 milyar dolar değerinde ithalat yaparken aynı ülkeye 2,5 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Çin ile ithalatın yüzde 70'i ön ödeme ile yapılırken, ihracatın yüzde 40'ı akreditif, yüzde 35'i ise mal mukabili şeklinde yapılıyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticarette para birimi değişikliğinden kaynaklanan riskler bulunuyor. Çin ile Türkiye merkez bankaları arasında yapılan takas anlaşması ile bu riskler en düşük seviyeye indirilmiş oluyor. Yuanın güvenilir, istikrarlı ve çevrilebilir olması Çin ile yapılan ticarette avantaj sağlıyor.
yazar

E-bülten için e-posta bırak