ÇİN İLE TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ AMACIYLA İYİ NİYET ANLAŞMASI İMZALANDI

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

ÇİN İLE TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ AMACIYLA İYİ NİYET ANLAŞMASI İMZALANDI

17-04-2014
ÇİN İLE TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ AMACIYLA İYİ NİYET ANLAŞMASI İMZALANDI
Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ile Çin Qinghai Eyaleti Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen forumda Türk ve Çinli işadamları bir araya geldi. Toplantıda TUSKON Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer ve Çin Qinghai Eyaleti Ticaret Bakan Yardımcısı Yu Xiao ticaretin geliştirilmesi amacıyla iyi niyet anlaşması imzaladı.

TÜRKİYE ÇİN İLE OLAN TİCARET AÇIĞINDAN MEMNUN DEĞİL

Ahmet Ciğer TUSKON olarak Türkiye-Çin ilişkilerinin ticari boyutundaki durumdan hala memnun değiliz. Çünkü İlişkilerimizin her alanda sağlam bir zemine oturtulabilmesinde ticari ilişkiler çok önemli. Bu bağlamda Çinden özellikle yatırımlar konusunda somut adımlar atmasını beklerken, olabildiğince fazla heyet ağırlayarak üzerimize düşen görevi yapmaya da gayret ediyoruz. Çin ile Türkiye ilişkilerinin geldiği nokta sevindirici. Ancak yetersiz. Türk- Çin ilişkilerindeki ilerlemeye rağmen halen süregelen ekonomik ve ticari ilişkilerdeki sağlıksız ve sürdürülebilir olmama durumu ne yazık ki bizleri endişelendiriyor. Son 4 yılda Çinle ticaretimizde toplam açık 70 milyar doları geçmiştir dedi.

Ahmet Ciğer, 2013 yılında Çine ihracattaki artış oranı yüzde 27 olduğunu hatırlatarak, ithalattaki artış ise yüzde 16 olduğunu ifade etti. Ciğer, Türkiyenin Çin ile yaptığı ticaretteki açığının yüzde 14,2 artarak 21 milyar dolar olduğunu ve sürdürülebilir olmaktan çıktığını vurguladı.

'TÜRKİNİN DIŞ TİCARET AÇIĞININ YÜZDE 20'Sİ ÇİN'DEN'

Ahmet Ciğer şöyle devam etti: Türkiyenin dış ticaret açığının yaklaşık yüzde 20si Çinden kaynaklanıyor. Bu açığın en aza indirgenmesi ve Çin ile ticaretimizde ortaya koyduğumuz 2020de 100 milyar dolar toplam ticaret hacmi hedefine ulaşılması için ekonomik işbirliği ve yatırım alanlarında çalışmaların arttırılıp, somut hale getirilmesi gerekiyor. İlişkilerimizin her alanda sağlam bir zemine oturtulabilmesinde ticari ilişkiler çok önemli. Bu bağlamda Çinden yeni açılımlar ve özellikle yatırımlar konusunda somut adımlar atmasını beklemekteyiz. Bu bağlamda karşılıklı yatırımlar da büyük önem arz ediyor. 2011-2015 döneminde Çinin yurtdışı doğrudan yatırımlarının 560 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Geçen yıl yurtdışına 77,2 milyar dolarlık yatırım yapan Çin'in bu yatırımlardan Türkiyenin payı ise çok az. Türkiyedeki Çin sermayeli yatırımlar toplamı 407 milyon dolar civarında, Çindeki Türk sermayeli yatırımları ise 150 milyon dolar civarında bulunuyor.
yazar

E-bülten için e-posta bırak