Çin ekonomisi yavaşlıyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Çin ekonomisi yavaşlıyor

28-08-2012
Çin ekonomisi yavaşlıyor
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çindeki sanayi firmaların üst üste kâr kaybetmesi, ülkedeki ekonomik yavaşlama dikkatle izleniyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao da geçtiğimiz gün, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 oranında büyüyen ekonomideki büyüme istikrarını koruma zorluklarının hâlen sürdüğünü ve ihracat büyümesinin desteklenmesinin sürdürülmesi çağrısında bulunmuştu. Wen, "Yılın üçüncü çeyreği, Çin'in bir yıllık ihracata yönelik büyüme hedefini kararlaştırması için çok önemli bir dönem ve büyümeyi istikrara kavuşturmak için gerekli adımları atmalıyız." demişti.

Açıklanan resmi rakamlara göre, Çinli sanayi firmaları dört aydır kâr kaybediyor. Çinli şirketlerin geliri geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 5,4 azalarak, 366,8 milyar yuana (57.9 milyar dolar) geriledi. Sanayi şirketlerin kârı Haziran ayında yüzde 1,7, Mayıs'ta ise yüzde 5,3 gerçekleşti. Verilere göre ayrıca Çinli sanayi şirketlerinin kârı, yılın ilk yarısında yüzde 2,7 azalarak, 2,7 trilyon yuana (426 milyar dolar) geriledi.

Zararın sebebinin ise Çin mallarına küresel pazarda gösterilen talebin azalması ve iç tüketimdeki cansızlık olarak gösterildi. Avro bölgesi ile ABDdeki krizin de etkisiyle Çinin ihracatı Temmuz ayında düşerek, yüzde bir artmıştı.Pekin yönetimi, büyümeyi ayakta tutmak için altyapı yatırımlar ile iç talebi artırmak için tüketimi teşvik politikaları geliştiriyordu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak