Amerikan Sertağaçları üzerinde yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirme araştırması sonuçlandı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Amerikan Sertağaçları üzerinde yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirme araştırması sonuçlandı

09-08-2012
Amerikan Sertağaçları üzerinde yapılan Yaşam Döngüsü Değerlendirme araştırması sonuçlandı
Amerikan sertağaç endüstrisi için faaliyet gösteren uluslararası lider ticaret birliği Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), Amerikan sertağaçları üzerinde PE International tarafından yapılan ve çığır açan bir araştırma olan Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA) araştırmasının tamamlandığını açıkladı. Bu yılın başlarında yapılan ilk toplantının ardından, kritik değerlendirme paneli LCA projesinin yorumlanması ve sonuçlanması için tekrar toplanarak, 19 farklı Amerikan sertağaç kereste türlerini kapsayan nihai raporu onayladı. Panel sırasında ilk toplantıdan itibaren yaklaşık 40 firmanın eklemeleriyle yaşam döngüsü envanter verisinin kalitesinin önemli bir şekilde geliştirildiği vurgulandı.

Panelin oturum başkanlığını yapan Berlin Üniversitesi Yaşam Döngüsü Mühendisliği Profesörü Mathias Finkbeiner, rapor hakkındaki düşüncesini bu gördüğüm en iyi raporlardan biri şeklinde ifade etti. Bir sonraki aşama, panelde ortaya çıkan tüm teknik yorumların rapora dahil edilmesi ve bu süreci takiben raporun AHEC tarafından yaşam döngüsü için ISO 14040 standardına tam uyumlu olarak basılması olacak. Sonuçta rapor, AHEC tarafından ahşap türlerin profil verisi olarak ve Amerikan sertağaçlarının kullanıldığı projelerin profillerine katkı sağlamak amacıyla kullanılacak. Ayrıca AHEC, Amerikan Sertağaçlarının yaşam döngüsünü sorgulayan bir kurum olarak rapordaki verilerin titizlikle hazırlandığını, bağımsız olarak değerlendirildiğini ve ISO standartlarına uygunluğunu iddia edebilecek.

AHECin Afrika, Orta Doğu, Hindistan ve Okyanusya Direktörü Roderick Wiles, Raporun kendisinin kamusal bir iletişim aracı olmadığı gerçeğini hesaba katarak, AHEC üyeleri için kendi sertağaç kereste parselleri için özel LCA profillerini geliştirebilecekleri 'i-rapor' modelleme aracının lisanslamasını planlıyoruz. Şirketler bu şekilde kendi sertağaç ürünleri için bir dizi mevcut değişkenleri seçerek, verileri müşterilere sunulabilir bir dizi grafik şeklinde basit bir yöntemle alabilecekler. Umudumuz, Amerikan sertağaçlarının çevresel özellikleri hakkında bilim tabanlı bilgi vererek, Türkiye'deki mimarların ve belirleyicilerin malzeme seçimlerinde çevresel faktörleri baz almalarıdır" dedi.

Rapor resmen onaylandıktan sonra, PE International onu birkaç Amerikan sertağaç kereste türü için Çevresel Ürün Deklarasyonu (EPD) derlemek için temel olarak kullanacak. Söz konusu EPDler de yeşil bina sistemleri ve sürdürülebilir bina kodlarının reytinglerinde kullanılacak. Bu arada, Amerikan parke kaplamaları için yaşam döngüsü envanter verileri de toplanmakta olup, bu rapor da sertağaç kereste raporunun yayınlanmasından kısa bir süre sonra takip edilebilecektir. Bir çok kaplama üreticileri halen veri toplamak amacıyla anket çalışmasına bilgi göndermek konusunda mutabık kalmışlardır. PE söz konusu üreticileri saha ziyaretleri ile takip edecektir.

yazar

E-bülten için e-posta bırak