AİMSAD(AĞAÇ İŞLEME MAKİNECİLERİ DERNEĞİ) 2023 YILI SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

AİMSAD(AĞAÇ İŞLEME MAKİNECİLERİ DERNEĞİ) 2023 YILI SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ

27-12-2023
AİMSAD(AĞAÇ İŞLEME MAKİNECİLERİ DERNEĞİ) 2023 YILI SEKTÖR DEĞERLENDİRMESİ
Ahşap işleme makineleri sektörümüzün en büyük derneği olan Aimsad bünyesinde sektörün önemli bİr kesimini barındırıyor . 2023 yılı gerek içerde gerekse de uluslararası alanda önemli gelişmelere sahne oldu, Türk imalatçıları pek çok uluslararası fuarlara da katıldılar. Sektörümüzün temsili noktasında bulunmanız nedeniyle bize 2023 yılını üyeleriniz ve makine sektörü bağlamında değerlendirmenizi istiyoruz.

 

 Arif Koçak/Aimsad Genel Sekreteri

MOBİLYA DERGİSİ: 2023 yılı için genel bir değerlendirme yaparsak bu süreç makine imalatçılarımız açısından nasıl geçti?

 2023 yılı hem ülkemizde hem de küresel pazarlarda yaşanan bir dizi ekonomik zorluğa rağmen, ağaç işleme makine sektörü için oldukça başarılı bir sene oldu. Bu başarı, sektördeki paydaşların vizyoner liderlikleri, teknolojiye yatırım yapma cesareti ve küresel pazarda etkin bir şekilde rekabet etme yetenekleri sayesinde mümkün oldu. Sektörde faaliyet gösteren tüm paydaşlar, üretime ara vermeden ve inovasyon odaklı bir yaklaşımla yeni ürün ve hizmetlerini iç ve dış piyasaya sürerek dikkat çekici bir performans sergiledi. Özellikle, inovasyon ve Ar-Ge'ye yapılan önemli yatırımlar, sektördeki aktörleri sadece ayakta tutmakla kalmayıp aynı zamanda rekabet avantajı elde etmelerini sağladı. Ağaç işleme makine sektörü olarak 2017 yılından beri süre gelen geleneği bozmayarak 2023 yılında da ihracat fazlası vermeye devam ettik ve ülke ekonomisine önemli bir destek sağladık. 

 

MOBİLYA DERGİSİ: Bu yıl Türk üreticiler açısından çok önemli olan 2023 yılı İntermob ve Woodtech fuarları ayrılarak farklı tarihlerde gerçekleştirildi. Bunun değerlendirmesini yapma imkanınız oldu mu?, Katılımcılarınız memnun mu, ziyaretçi, uluslararası bağlantılar ve memnuniyet noktasında neler söylersiniz?

 WoodTech ve Intermob Fuarları’nın ayrılması yönünde atılan karar neticesinde bu sene her iki fuar kendilerine ait tarihlerde organize edildi. Bu ayrılma AİMSAD olarak uzun zamandır talep ettiğimiz bir yenilikti çünkü sektörümüz her geçen gün daha da büyüyor ve fuar alanında firmalar kendilerini temsil edebilecek, markasını ve ürünlerini daha iyi tanıtabilecek alanlara ihtiyaç duyuyordu. 10 salonda gerçekleştirilen fuara yaklaşık 100 üyemiz ile birlikte katılım sağladık. Kurulumdan itibaren yapmış olduğumuz gözlemelerde firmalarımızın WoodTech Fuarı’na ne kadar özenle, heyecanla hazırladıklarını, bu organizasyon için çok büyük emekler verdiklerine tanık olduk. Fuar esnasında ve sonrasında yaptığımız görüşmelerde ise, fuarların ayrılmasının sektör tarafından memnuniyetle karşılandığını, ziyaretçi kitlesinde yaşanan değişimin sektör temsilcilerini memnun ettiğini gördük. Fuar, sektördeki önemli paydaşların, üreticilerin, tedarikçilerin ve alıcıların bir araya gelmesine olanak tanıdı. Zengin içeriği, etkileşimli sunumları ile WoodTech hem ziyaretçilerine hem katılımcılarına sektördeki son trendleri yakından takip etme ve geleceğe dair vizyonlarını güçlendirme fırsatı sundu. 5 gün boyunca devam eden fuarı 98 ülkeden 23 bine yakın kişi ziyaret etti. Ayrıca fuarımızda 32 ülkeden gelen alım heyetlerini ağırladık. Fuar sonrası yapılan ankette katılımcı memnuniyet oranın yüzde 93 olduğunu gördük. AİMSAD ve RX- Tüyap’ın başarılı organizasyonu sayesinde, fuar boyunca bir dizi önemli iş birliği ve ticari anlaşma da gerçekleşti. Katılımcılar, ürün ve hizmetlerini geniş bir kitleye tanıtma şansı bulurken, ziyaretçiler de sektör liderleriyle doğrudan iletişim kurma imkanını elde etti. Bu, sektördeki iş bağlantılarını güçlendirmek ve yeni fırsatlar keşfetmek isteyen herkes için bir buluşma noktası oldu.

MOBİLYA DERGİSİ:  Üyeleriniz açısından 2023 yılında yurtdışında hangi pazarlar daha fazla etkili oldu, 2024’te farklı pazarlara yönelecek misiniz?  Türkiye’nin uzak pazarlarda rekabet şansı nedir?

 Ağaç işleme makine sektörü olarak en önemli gündem maddemiz ihracat. Bunun için de hem mevcut ihracat pazarlarındaki varlığımızı kuvvetlendirmeye yönelik çalışmalar sürdürüyor, hem de yeni alternatif pazar arayışlarına büyük önem veriyoruz. Sektör olarak 2023 yılının ilk 10 ayında 19,4 milyon dolar ile en fazla ihracatI Rusya’ya yaptık. Rusya’yı sırasıyla Bulgaristan, Irak, Cezayir, İspanya, Romanya, Polonya, İtalya, Suudi Arabistan ve Kosova takip etti. Türk ağaç işleme makine sektörü olarak, özellikle Avrupalı rakiplerimizle çok başarılı bir rekabet süreci yönetiyoruz. Artık insanlara baştan başlayarak makinelerimizi, gelişen sanayimizi, satış sonrası hizmetlerimizi anlatmamıza gerek yok artık, çünkü tüm dünya Türk makinesini ve makinecisini çok iyi biliyor ve yakından takip ediyor. Firmalarımızı ve piyasaya sunduğu ürünleri beğeniyle karşılıyor, buna yönelik uzun soluklu iş birlikleri ve yatırımlar yapmak istiyorlar. Bu doğrultuda sektörümüz elbette 2024 yılında da yeni pazarlara yönelecek ve Türk makinesinin kullanıldığı sınırları genişletecektir. Bunun için tüm firmalarımızın var gücüyle çalıştığını gözlemliyoruz. Bu anlamda yurt dışına yönelik çok önemli fabrika yatırımları yapılırken, bayilik ağları da çeşitlendiriliyor. 

MOBİLYA DERGİSİ:  Ağaç işleme makineleri sektörümüzde ithalat ve ihracat arasındaki barem aşıldı mı, Bu yılki üçüncü çeyrek ihracat rakamları hakkında bilgi verebilir misiniz?

 Türk ağaç işleme makine sektörü olarak 2017 yılından bu yana ihracat fazlası vererek, ülke ekonomisine çok büyük bir katkı sağlıyoruz. Yakın geçmişin en önemli olaylarından biri olan pandemi döneminde dahi birçok sektör durma noktasına gelmişken, biz sektör olarak üretmeye hiç ara vermedik. Sektör olarak her yıl yeni bir ihracat rekoru kırıyoruz. TÜİK’in 10 aylık rakamları incelendiğinde sektörümüz yaklaşık 127 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 135 olurken, dış ticaret dengesi 32,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamlar ışığında da yılı 160-170 milyon dolarlık bir ihracatla kapatmayı öngörüyoruz. 

MOBİLYA DERGİSİ: Üyelerinizin yurtdışı fuarlara katılımı ne düzeydedir, elinizde ülke bazında veya kıtalar bazında veri var mı 2023 yılında bireysel ve AİMSAD organizasyonunda kaç fuara katılındı?

 En büyük hedefi ihracat rakamlarını artırmak ve ihracat pazarlarını genişletmek olan bir sektörün yurt dışı fuarlarını göz ardı etmesi elbette mümkün değil. Her yıl firmalarımızla birlikte birçok yurt dışı fuarına katılım sağlıyoruz. Bunun yanında dernek olarak yer almadığımız ama firmalarımızın stant açtığı birçok fuar organizasyonu bulunuyor. 2023 yılında üyelerimizle beraber Sırbistan’da düzenlenen All4Wood Fuarına, sektörümüzün en önemli organizasyonu LIGNA Fuarına, Las Vegas’ta organize edilen AWFS Fuarına, Polonya Drema Fuarına, Rusya Woodex Fuarına katılım sağladık. Bunun dışında firmalarımız bireysel olarak Cezayir, Hindistan, Dubai, İngiltere, Fransa, Türki Cumhuriyetler gibi birçok ülkede fuar katılımı gerçekleştirdiler. Fuarlarda Türk markalarına ve makinelerine büyük bir ilgi olduğunu görüyoruz. Sektör paydaşları yıl içinde bu fuarlar için çok ciddi harcamalar yapıyor, en iyi şekilde ürünlerini sergilemek için canla başla çalışıyorlar. Özellikle 2023 yılında üyelerimizle beraber katılım sağladığımız LIGNA Fuarında deyim yerindeyse bir gövde gösterisi yaptık. Fuar alanı içerisinde kiraladığımız reklam alanları ile hem sektörümüzün hem ülkemizin hem de dernek ve üyelerimizin tanıtımını gerçekleştirdik. 2024 yılında da benzer çalışmalarla yurt dışı fuar ve organizasyonlarında yer almaya devam edeceğiz.

MOBİLYA DERGİSİ:  Bölgesel savaşlar ve genel ekonomik krizler sektörün genel havasını nasıl etkiliyor, 2024 için öngörünüz nedir?

 2024 ön görülmesi zor bir yıl olacak. Tüm dünyayı etkisi altına alan enflasyonun yıl içinde yansımalarını elbette göreceğiz. Bununla beraber yakın coğrafyamızda yaşanan savaşlar oyunun kurallarının yeniden yazılacağını gösteriyor. Ancak kriz yönetimi konusunda önemli bir tecrübeye sahip olan ve hızlı aksiyon alarak kendini yeniden konumlandırmayı bilen sektörümüzün bu yılı da başarılı bir şekilde geçireceğini düşünüyorum. 

 

 

 

 

 

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak