MOSDER Başkanı Mustafa Balcı’dan Kamuoyu Açıklaması

mosder , mobilya, basın,press,

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı’dan Kamuoyu Açıklaması

04-11-2021
MOSDER Başkanı Mustafa Balcı’dan Kamuoyu Açıklaması
Mobilyanın "Büyük Patronları" Sektörü Küçük Gördü!Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği’nin (MOSDER) Haziran 2021’de düzenlediği 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı kapsamında yeni dönem başkanlık seçiminde Weltew Home Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, seçimi kazanarak ikinci kez göreve getirilmişti. 115 üyenin katılım sağladığı seçimlerde Mustafa Balcı 61 oy alırken rakibi Erciyes Anadolu Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin ise 54 oy alabilmişti.Mustafa Balcı’nın demokratik bir seçimle ikinci kez kazanmasını hoş karşılamayan başta Erciyes Grubu ve Doğtaş Mobilya yöneticileri olmak üzere, derneğe üye olan bazı markaları da örgütleyerek üyelikten istifa etmelerine neden olmuşlardı.


MOSDER'den ayrılan bu mobilya firmaları yeni bir oluşumla MOYSAD adını verdikleri Türkiye Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği'ni kurdular. Ancak kurulan yeni derneğin basın toplantısında yapılan açıklamalar Mustafa Balcı'ya yeniden söz hakkı oluşturdu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mustafa Balcı, "Beni koltuk sevdalısı olmakla suçlayanlar, demokratik bir ortamda ve tüzüğe uygun olarak ikinci kez seçilmemi kabul etmeyerek ve sırf kendileri başkanlık koltuğuna oturamadıkları için yeni bir dernek oluşumuyla mobilya sektörünü ikiye bölmeyi hedeflediler. Başkan olarak ilk kez seçildiğimden itibaren her zaman vurguladığım şey; mobilya sektöründe birlik ve beraberlik duygusuyla hareket etmek ve gücümüze güç katmaktı. Yalnızca markalaşmış büyük firmalara değil, bu işten ekmek yiyen ve binlerce kişinin evine aş götürmesini sağlayan kobi düzeyindeki mobilya markalarımızın da kendilerine sektörde yer bulabilmesine katkı sağlamaktı"

MOSDER Başkanı Mustafa Balcı: "Ego kaybetti samimiyet kazandı!"

"Dernekten ayrılmadan önce de bahsi geçen bu 20 firma, MOSDER'in 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı öncesinde dernek başkanlığı yaptığım ve henüz görev sürem dolmamışken şahsıma muhtıra vererek görevden ayrılmam için baskı yapmışlardır. Erciyes Anadolu Holding CEO'su Alpaslan Baki Ertekin Bey'in şahsının devlet kurumları ile ikili ilişkilerinin çok iyi olmasının gücünü kullanarak bu firmaları etkilemiş, kendilerine öncülük edeceğini söyleyerek derneği ve sektörü parçalama yoluna gitmiştir. İşin çelişkili kısmı ise aslında kendi kendilerine muhtıra vermiş olmalarıdır. Çünkü MOSDER'de birinci başkanlık dönemimdeki yönetim kurulunda Erciyes Anadolu Holding'in çatısı altında bulunan markaların temsilcileri de yer alıyordu. Alpaslan Bey'in bu çıkışı Mondi'den Genel Müdür Bilal Uyanık, İstikbal Genel Müdürü Mehmet Ali Yörük ve Bellona Genel Müdürü Mustafa Karamemiş'i de zor durumda kalmalarına ve MOSDER Yönetim Kurulundaki görevlerinin yok sayılmasına neden olmuştur. Ayrıca bahsi geçen ve derneğimize üye olan bu 20 firmadan hiçbir yetkili ne seçim öncesinde ne de seçim sonrasında benimle masaya oturarak herhangi bir bilgi alışverişinde bulunmamışlardır. Halbuki insanlar konuşarak anlaşırlar. Ve konuşarak çözümlenemeyecek hiçbir konu yoktur. Bunu da belirtmek isterim.  

Sonuç olarak yeni başkanlık seçimi kapsamında seçime nifak karıştırmak isteyen ve kendilerini mobilyanın devleri olarak gören bu grup, kendileri gibi hacimde olmayan markaları ve koskoca mobilya sektörümüzü küçük görmüşler ve sektörün yalnızca kendilerinden oluştuğu imajını vermeye çalışmışlardır. Ancak gerçek tabloda Kayseri'den İstanbul'a, İnegöl'den İzmir'e, Konya'dan Hatay'a kadar mobilya sanayinde üretim yapan ve hatta Türkiye'nin en çok ihracat yapan markalarının da bulunduğu MOSDER üyelerimizle yolumuza aynı şekilde devam ediyoruz. Derneğimize yeni üye markalarımızı da kabul ediyoruz."

"Esefle kınadığımı belirtmek isterim ki; yeni kurdukları oluşumun temellerini atarken bile iyi niyetten tamamen uzaklaşarak, sektörümüzü ikiye bölmeye çalışanlara karşı cevabımızı biz Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz 11. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda başkanlığı yeniden kazanarak vermiş olduk. Derneğimize karşı yapılan ego gösterisinin kaybedeni ünvanının arkasına sığınarak devletimizin gücünü kendi çıkarları uğruna kullanmak isteyenlere oy farkıyla gösterilmiştir.

MOSDER'den ayrılan firmalar 5 yıl kaybettiler!

Mustafa Balcı: "Mobilya sektörünün en büyük dinamiklerinden biri fuar organizasyonlarıdır. Ancak son yıllarda fuar alanları yetmediği için sektörümüzde fuara katılmak isteyen bazı markalarımız yer bulmakta sıkıntı yaşıyorlardı. Derneğimizin de bu konudaki katkılarıyla ve tek çatı altında daha güçlü yol almak için Mos Fuarcılık kuruldu. Pandemi nedeniyle tarihi daha önce ertelenen ancak Ocak 2022'de kıtaları kesiştiren İstanbul'da, Avrupa'nın en büyük mobilya fuarına imza atacağız. İki fuar merkezinde aynı anda düzenlenecek olan bu büyük buluşmada eş zamanlı olarak; 260 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek. İstanbul Mobilya Fuarı; ürün gruplarına göre ayrılmış 23 Salonda 3000'den fazla yerli ve yabancı markanın katılımı ile ülkemizin ve Avrupa'nın en büyük fuarı olma konumuna erişecek.

Ülkemizin gururu olmayı ilk yılından itibaren başaracak nitelikteki bu dev etkinliği, mobilya sektörümüzün irili ufaklı markalarıyla omuz omuza geliştirecek olmak bizi gururlandırıyor. Ancak fuarda 1 metre kare yere bile sahip olamayan, MOSDER'den ayrılan bu grup fuarcılıkta 5 yıl kaybetti bile bir 5 yıl daha kaybedecekler. Sektörde kendini büyük görenler 10 yılını kaybetmiş olacaklar. Bunu şu anda fuarda 260 bin metrekarelik alanda 1 metrekare dahi satış yeri kalmamasıyla görüyoruz. Kendisini beğenmiş büyük markaların CEO ve patronları bunları görmezden geliyor. Sadece kendi egolarını tatmin etmek için sektörü parçalamaya uğraşıyorlar. Unutmasınlar ki; Dünya 5'ten büyüktür. Sektörde 5'ten büyüktür".

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak