Mobilyada tahsilat vadeleri 20 aya kadar uzadı

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Mobilyada tahsilat vadeleri 20 aya kadar uzadı

02-08-2016
Mobilyada tahsilat vadeleri 20 aya kadar uzadı
Kayserili mobilya üreticileri iç pazarda 20 aya kadar uzayan tahsilat vadelerinden şikayetçi. İhracatta da tıkanma yaşayan sektör temsilcileri haksız rekabet, limanlara yük taşımada navlun desteğine kadar bir dizi konuda tedbir alınmasını istiyor.

Türkiye mobilya üretiminin yüzde 40'ını tek başına karşılayan Kayseri'de sektör temsilcileri iç pazarda uzayan vadeler ve daralan dış pazar nedeniyle zor günler yaşıyor. Sezonun durgun geçtiğini, hala beklenen satış ivmesini yakalayamadıklarını vurgulayan orta ve küçük ölçekli mobilya üreticileri önceleri 10- 12 aya kadar olan tahsilat vadelerinin 20 aya kadar uzamasından şikayetçi. Kalifiye eleman, navlun, merdiven altı üretim gibi sorunlarına da çözüm bekleyen Kayserili mobilyacılar, bu süreçte tasarıma ve tüm sektör oyuncularının seferberliği ile bir Türkiye markasına yatırım yapılması gerektiğini düşünüyor.

 

Sektörün tahsil edemediği alacaklarla bir OSB daha kurulur

 

Kayseri Marangozlar, Mobilyacılar ve Döşemeciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Çevrim, Kayseri mobilya sektörünün dış dünyaya açılması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle KOBİ ölçekli mobilya üreticilerinin Kayseri mobilya ihracatındaki payı artmalı. Bunun için oda olarak projeler geliştiriyoruz. Sektörde satışlarda sıkıntı olduğu zaman maalesef satış yapmak için üreticiler bayilerine ya da toptancılara 20 aya kadar vade açıyor. Bu da firmalarda ciddi bir belirsizliğe yol açıyor. Uzun vadelerin sonunda ödemenin yapılmaması riskinin yanı sıra vadenin aşılması durumunda ortaya çıkan sermaye ihtiyacını karşılamakta da problemler ortaya çıkıyor. Mobilya sektöründeki üreticilerin şuana kadar tahsil edemediği alacaklarla bir OSB daha kurulurdu. Bu işin simsarları bile çıktı. Ödemelerin gelmemesinden dolayı sıkıntıya düşen mobilyacıların ürünleri çok az kârlarla nakit para ile satın alıyorlar. Tüm bunların önüne geçmemiz için sektörün birlikte hareket etmesi gerekiyor. Dünya mobilya pazarındaki payımızı artırmalıyız. Uzayan vade sorununa ihracatımızı artırarak çözüm üretebiliriz şeklinde konuştu.

yazar

E-bülten için e-posta bırak