Mobilya sektörü yatırımlarıyla büyüyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Mobilya sektörü yatırımlarıyla büyüyor

17-10-2011
Mobilya sektörü yatırımlarıyla büyüyor
Mobilya sektörü yatırımlarıyla büyüyor

Sektörümüz için önemli bir aydayız. Yaz aylarının ataleti ve uzun bayramlar geride kaldı, şimdi iş zamanı ve hareketlenen bölge pazarlarının dev girişimcisi olan Türk imalatçısı 2012'ye doğru daha büyük yatırımlarla ve birikimleriyle işe sarılıyor. Önümüzdeki süreçte daha çok şeyler değişecek. Uluslararası oyuncularımızın sayısı artıyor. Kalite normlarında tatlı rekabetler başlıyor. Moral değerler iyi. Türk mobilya imalat ve yan sanayi artık yüzü aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Büyüme rakamları her yıl artarken yine de tam olarak hak ettiği noktada değil. Hedeflenen toplam 10 milyar dolarlık imalat hacmi bu yıl gerçekleşebilir durumda.
Mobilya aksesuar sektörümüz önemli bir ihracat gerçekleştirmekte ancak bunların bir kismı demir ve çelikten mamül ürünler katagorisinde farklı bir sektörde değerlendirildiğinden Türkiye'nin 500 büyük firmalarından biri olan ve yüzü aşkın ülkeye önemli bir ihracat gerçekleştiren başta Samet A.Ş olmak üzere pek çok aksesuar imalatçısı mobilya imalat envanteri içinde değerlendirilmiyor.

Mobilya imalat sektörü ülke sanayisinde açık vermeyen ender sektörlerden. Sanayinin ihtiyaç duyduğu her türlü ara girdisini iç pazardan karşılayan ve fazlasını da ihraç eden önemli bir sektördür. Ancak gelecek vizyonunda hala nitelikli eleman sorunları yaşamakta eğitim altyapısına yönelik yeterli donanımı bulunmamaktadır. Eğitim kurumlarımız sanayinin kendini yenileme ve organizasyon yeteneğine yetişememekte. Bu oranda sektörün ihtiyaç duyduğu ara eleman, teknik personel ve yönetici yetiştirememektedir. Diğer üniversitelerde gerçekleşen Erasmus programları benzeri yurtdışı öğrenci değişim ve eğitim olanaklarının bu okullarda da gerçekleşmesi kaliteyi de arttıracaktır. İtalya, Almanya ve Amerika'da bu alanda makine laboratuarları imalat programaları ve tasarım egitiminin başarıyla işlendiği okullarla bu çalışmalar yapılabilir. Üniversite yönetimleri bu konuda ilişki için geç bile kaldılar.Bu ay sektörümüz için önemli bir randevumuz var. Türkiyenin ve bölgenin en önemli mobilya yan sanayi ve ahşap işleme makineleri fuarları 15 Ekimde TÜYAP' ta kapılarını açıyor. İki yeni hol ile 12 salonda gerçekleşecek fuarlar, Türk mobilya imalatının yeniden şekillenmesinde yapılacak yeni yatırımlar ile yeni ürün ve konseptlerin imalatçıya ulaşmasında çok önemli rol oynuyor. Türk imalatçısına olduğu kadar yakın bölge ülke sanayilerine de önemli katkılar sunan bu fuarlar, ülkemiz ihracatına da, etkinlik boyunca kent hayatına da önemli bir katma değer taşıyor. Ülkemizde büyüyen kongre ve fuar organizasyonunun ekonomiye katkıları üst düzeydedir.

Bu yıl fuara yine Maksder etkinlikleri damgasını vuracak. Tasarım yarışmaları paneller, ödül törenleri derken fuar boyu verimli çalışmalara tanık olacağız. EKİN Yayın Grubu da her zamanki yerinde tüm bu etkinlik ve çalışmaların merkezinde yer alarak fuar boyunca sizlerle birlikte olacaktır. Bol kazançlı, başarılı bir fuar dileğiyle

Saygılarımla
Nesip Uzun



*** --- ***


Furniture industry is growing with the investments

This month is important for our sector. After inactive summer seasons now its time to make business. Turkish producers who are now the giant entrepreneurs of the region are running now their investments and exports. The umber of Turkish international players are increasing and in the near future they will be the ruler of the regional and international trade.

At present, Turkish furniture producers and their supplier companies are exporting more then 100 countries. This industry has a positive balance but still they have some problems. They can't find enough qualified manpower. The substructure of the professional training and education activities should be improved. The development of the educational institutions are not as rapid as the producers who are quickly reorganizing and renovating themselves. That's why there is a shortage of technical staff and professional managers. In order to solve this problem, beside the classical academic education programs, we need also workshops, machinery laboratories, production training programs as it is the case in developed countries like Germany, Italy and USA.

This month we have an important industrial appointment: The most important trade event of the country and region furniture side industry and machinery fairs will be held it 15 October at Tüyap Fair and Congress Center, Istanbul. This year the fairground is extended and with the construction of new and modern building, Intermob and Woodworking Machinery 2011 trade fairs will be realized on 12 halls. These trade fairs are the face, the mirror of Turkish and international furniture markets and during the fairs the visitors will be able to see all new investments, new products and services, new concepts etc.
This year Second Furniture Accessory Design Contest and related events will be the highlight of the fairs. Being on the center of this gigantic event and activities, EKIN Publishing Group will be happy to be with you again. We wish you all a profitable and successful event!

Respectfully yours
Nesip Uzun
yazar

E-bülten için e-posta bırak