Mobilya sektörü pandemiye inat büyüyor

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Mobilya sektörü pandemiye inat büyüyor

08-01-2021
Mobilya sektörü pandemiye inat büyüyor
Son yüzyılın en zorlu yıllarından birini geride bıraktık. 1. ve 2. Dünya paylaşım savaşlarını saymazsak, dünyayı saran yeni cins pandeminin tüm dünyaya yayılması ve sürekli mutasyona uğramasıyla, insanlık yeni tür bir biyolojik salgınla karşı karşıya kaldı. Coronalı bir yılı geride bıraktık, milyonlarca insan ölürken milyarlarca insanın da bu pandemiden geçeceği hesaplanıyor. Henüz ilacı bulunmayan bu pandeminin durdurulması için bilim insanları yoğun çalışmalarla aşılar geliştirdiler. Bu aşıların sonuçlarını önümüzdeki altı ay içinde göreceğiz, ancak bu süreçte salgının etkileri sürecek bu nedenle de genel koruma kurallarına yüzde yüz riayet etmek zorundayız, kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığı için bu zorunludur.

 Yılın 2. Çeyreğinden sonra ise aşıların toplumun tümüne uygulanması  ve kanıtlanmış doğru aşının seçimi sonucu yeni normale dönebileceğiz. Bu sancılı süreci bireyler, toplum, ülke ve tüm insanlık olarak özveriyle geçmek zorundayız. 

             Değerli okurlar, pandemi süreci hepimizin yaşamını iş hayatımızı, geleneksel alışkanlıklarımızı hatta duygusal ilişkilerimize varana kadar bizleri derinlemesine etkiledi. Bu süreçten en fazla etkilenen kahraman sağlık emekçilerimiz ve üretim araçları karşısında  çalışan insanlarımız oldu.  Onlar her koşulda toplu taşımalarla işlerine gitmek zorunda kaldılar, gençlerimiz okullarına gidemediler, mezuniyet törenlerini yaşayamadılar.

İnsanlık tarih boyunca bu benzeri pek çok felaket yaşadı sonuçta  bunu da atlatacaktır. Geride aylar ve yıllar boyu evlerimizde kapalı kalmanın travmalarıyla edindiğimiz deneyimler ışığında daha güzel bir dünya  ve elimizdeki önemli kazanımları değerleri korumak için çabalarımız kalacaktır. 

             Hemen tüm dünya ekonomisinde kapalı bir süreç yaşandık.  Ülkeler iç talebe cevap vermek için tüm şartlara rağmen üretime devam ettiler, ancak özellikle üretim esaslı sektörlerde ara ve ana hammadde girdilerinin dünya genelinde farklı ülkelerden tedarik edilmesi nedeniyle bu girdilerin,  lojistiği ulaşım ve talep artışından kaynaklanan kapasite büyüklükleri nedeniyle üretimde belli sorunlar yaşanıyor, şüphesiz bu sorunlar esas olarak pandemi nedeniyle işe gelemeyen üretici güçlerin eksikliğinden de kaynaklanmakta  ve üretim düşüşleri nedeniyle pazarın ihtiyaçları karşılanamamaktadır.

 Türk mobilya sektörü de özellikle evde yaşam modülü içinde önemli bir talep patlaması yaşadı.  Yine pek çok nedenden dolayı maliyetlerde önemli artışlar olmuştur.

Tüm bu verileri dergimizin iç sayfalarında işledik, süreç tüm boyutlarıyla devam ediyor,  öngörümüz 2021 yılının da sancılı şekilde süreceği ve palyatif çözümler yerine 5 ay önce yazdığımız ve uzmanların da ifade ettikleri gibi ülke genelinde 20 günlük kesin bir kapanma yaşamadan bunu atlatmamız zor olacaktır.

 Bu sayımızda yine dolu dolu bir dergi hazırladık. Araştırma dosyaları, sektör haberleri, ve daha fazlası Ocak 2021 sayımızda

 Tüm olumsuzluklara rağmen umutluyuz ve herkese başta sağlık olmak üzere verimli güzel bir yıl diliyorum.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak