MAKSDER Sektör sorunlarını Radyo modoko’da anlattı.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

MAKSDER Sektör sorunlarını Radyo modoko’da anlattı.

09-01-2021
MAKSDER Sektör sorunlarını Radyo modoko’da anlattı.
Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği başkanı A.Osman Mertöz’un konuk olduğu programda Mobilya sektöründe aksesuarların yeri ve önemi ile Pandemi sürecinde sektörün yaşadığı problemler, Ülke ve dünya genelinde Türk mobilya aksesuar sektörünün yeri ele alınarak, geniş bir perspektiften sektör konuları gündeme getirildi.

 

 

 

             Konuşmasında pek çok konuyu dile getiren Başkan Mertöz, Öncelikli sorunlar içinde geçmişten bu güne zaten var olan, ancak pandemi döneminde kendini daha fazla hissettiren nitelikli personel sorununa değinerek, ‘’zaten bu sektörde yeterli olmayan ve oldukça zor yetişen eleman konusu pandemi şartlarında daha da öne çıktı, bir elemanın 3-4 yılda yetiştiğini düşünürsek kaybın oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz ‘’dedi.

            Yaşadığımız süreçte karşımıza çıkan diğer önemli bir konu ise hammadde sorunu, Galvanizli sac bulmakta zorlanıyoruz. Ocak 2020 yılında 650 dolara aldığımız galvanizli sac,  şu anda 20 aralık 2020 tarihi ile 860 dolar olmuştur.  Dolar bazında 210 dolar artış olmuş, ki bu olağanüstü bir fiyattır.  Dövizin TL karşısındaki değerini de düşünürseniz yıl içinde %100 den fazla bir fiyat artışı yaşanmıştır. Keza vidalık tel ocak 2020 de 520 dolardan 720 dolara, ABS natural, yani ABS plastik  1550 dolardan 2500 dolar  çıkmış buna rağmen hammadde bulmakta zorluk çekiyoruz, işletmelerin ellerinde yeterli hammadde stokları yoksa şu an üretim yapmaları imkansız.  Verilen terminler  en yakın Ocak 2021 yılı sonudur.  Zamak fiyatlarına gelince,  Ocak 2020 de 2650 dolardan aldığımız Zamağı Aralık 2020 tarihinde 3150 dolara alıyoruz.  Paramız olsa da hammadde yokluğundan alamıyoruz. Saydığımız bu kalemler bizlerin , Özellikle de Mobilya aksesuarları üreten üreticilerin kullandıkları olmazsa olmaz ana hammadde girdileridir. Bu girdileri ithalatçı firmalardan  karşılamak istediğimizde de Petkim bu koşullarda fiyat vermediğinden onlar da fiyat vermiyorlar. Tüm bunlara rağmen sektörümüz müşterilerinin siparişlerini karşılamak için Covid koşullarında sınırlı eleman sayısıyla canla başla tam mesai çalışıp iç pazara ürün yetiştiriyorlar. Hafta sonları yasaklara rağmen özel izinler alınarak üretimi durdurmuyoruz. Ara sıra yaşanan gecikmeler üretimden çok hammadde sıkıntısından kaynaklanmaktadır. Gerçekte yaşanan sıkıntıların temelinde uzun pandemi sonrasında ortaya çıkan aşırı talep patlamasından kaynaklanmaktadır, bu talep mobilya sektörünün pek çok biriminde ağırlıklı olarak da panel malzemesinde yaşanmaktadır. Burada terminle 2-3 aya kadar çıkmaktadır. Panel sektörümüz de yatırımlarıyla Türk mobilya sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitededir, Avrupa panel pazarının 5. Büyük ülkesiyiz. Tüm bu konular mobilya sektörünün tüm derneklerinin bileşiminden oluşan çatı organizasyonu olan MOSFED’de de gündeme gelmekte ve konuyu federasyon çatısı içinde de ele almakta, çözümler üretmekteyiz. Şu anda sektörün kapasite kullanımı noktasında tarihin en yüksek kapasitelerini üretmekteyiz. Bu talep ihracat alanında da kendini göstermekte ve tüm bunlar Türk mobilya sektörünün ihracat hedeflerine de etkisi olmuştur. Türkiye’nin hedeflemiş olduğu ihracat hedeflerini yakalayacağımıza inanıyorum. 

 

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak