Kaslar ve kemikleri birbirine bağlayan tendinlerde iltihap oluşması: Tendinit

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Kaslar ve kemikleri birbirine bağlayan tendinlerde iltihap oluşması: Tendinit

26-04-2021
Kaslar ve kemikleri birbirine bağlayan tendinlerde iltihap oluşması: Tendinit
Tendon kasları ve kemikleri birbirine bağlayan kalın liflerdir. Bu liflerde herhangi bir nedenden dolayı iltihaplanma meydana gelirse bu durum tendinit olarak adlandırılır. Şiddetli ağrı ve hassasiyet ile karakterize olan tendinit hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızın devamını okuyabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

İnsan bedenin çok sayıda kemik ve kas dokusu olduğu için tendonların da miktarı oldukça fazladır. Bu nedenle tendinit çok sık karşılaşılan bir klinik tablodur. Tendinit en çok görüldüğü bölgeler ise omuzlar, dirsekler ve bileklerdir. Bazı spor dallarına özgü olarak görülen tendinit vakaları bulunmaktadır. Örnek verilecek olursa tenisçilerde tenisçi dirseği, golfçülerde golfçü omzu veya yüzücülerde yüzücü omzu gibi. Bu tendinitler spor dalına özgü olarak en çok kullanılan kas ve kemiklerde meydana gelmektedir.

Şiddetli ağrı ile karakterize olan tendinit çoğu zaman istirahat ile düzelmektedir. Ancak bazı durumlarda tendinit daha şiddetli boyutlara ulaşabildiği için ilaç tedavilerine ve fizik tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Üstüne düşülmeyen tendinit vakalarında tendon yırtılması yaşanabileceği için cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir.

 

Tendinitin Belirtileri Nelerdir?

 

Tendinit genel olarak ağrı ve hassasiyet ile karakterize olan bir hastalıktır. Bu ağrı ve hassasiyet eklemlerin aşırı hareketinde daha şiddetli bir hale gelir ve çevre dokulara yayılabilir. Ağrı ve hassasiyetin yanı sıra tendinitte renk değişimi, eklem güçsüzlüğü, şişlik ve bölgesel ısı artışı da meydana gelebilmektedir. Ayrıca tendinit çeşitli enfeksiyon hastalıkları sonucunda ortaya çıkmışsa deri döküntüsü, vücut genelinde ısı artışı veya üreme organlarından akıntı gibi belirtiler de görülebilmektedir.

 

Tendinit altta yatan nedenlere göre farklı türlerde olduğu için bazı belirtiler bir tendinit türünde olurken diğerinde olmayabilmektedir. Örneğin rotator manşet tendinitinde göğse yayılan omuz ağrıları varken tenisçi dirseği tendinitinde dirsekten el bileklerine kadar yayılan kas ağrıları mevcuttur.

 

Tendinitin Nedenleri Nelerdir?

 

Tendinit, kasları ve kemikleri birbirine bağlayan liflerde herhangi bir nedene bağlı olarak iltihap gelişmesi sonucunda meydana gelen bir klinik tablodur. Bu iltihaplanma çeşitli sebeplere ve risk faktörlerine göre görülebilmektedir. İşte tendinite neden olan faktörler;

 

  1. Yaşın ilerlemesi birçok sağlık sorununu beraberinde getirdiği gibi tendonlar için de birçok sorunu meydana getirmektedir. İlerleyen yaş sonucunda tendonların esnekliği kaybolur ve daha kolay yaralanır ve iltihaplanır.
  2. Postürün bozuk olması tendinit için bir risk faktörüdür.
  3. Spor yaparken ısınmama tendinite yaygın bir şekilde neden olmaktadır.
  4. Eklem iltihapları ve kemik deformeleri tendinit için risk oluşturmaktadır.
  5. Bunların yanı sıra zorlayıcı egzersizler veya aşırı hareketsiz bir yaşam tarzı ve çeşitli enfeksiyon hastalıkları da tendinit için risk oluşturmaktadır.

 

Tendinit Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır?

 

Tendinit tanısı fiziki muayene ve görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir. Fiziki muayenede ağrı hissedilen tendonlar doktor muayenesi ile kontrol edilirken ultrason, röntgen veya MR gibi görüntüleme yöntemleri tendonu direkt olarak gösterir. Tendon iltihabının tanısı konulduktan sonra uzmanlar tendinit nasıl tedavi edileceğini planlarlar. Tendinit tedavisinin asıl amacı tendonlardaki ağrıyı dindirmek, iltihabı önlemek ve yaşam kalitesinin arttırmaktır. Bunun için de çeşitli medikal tedavilere başvurarak iyileşme sağlanır.

 

Tendinit tedavisinde en sık başvurulan yöntem steroid olmayan antibiyotik tedavisidir. Bu tedavide aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi ilaçlar kullanılarak tendinitin ortaya çıkardığı rahatsızlık engellenir ve ağrılar hafifletilir. Geçmişte bu ilaçlar ağız yoluyla kullanılsa da günümüzde krem formdaki antibiyotikler daha çok etkili olmaktadır. Tendinit tedavisinde başvurulan diğer bir tedavi yöntemi ise kortikosteroidlerdir. uzmandoktor.net sitesine göre bu ilaçlar hekim isteğine göre ağrıları kesmek için enjeksiyon yöntemleri ile uygulanır. Yalnız bu ilaçlar uzun süreli kullanılmamalıdır çünkü uzun süren kortikosteroid tedavisinde tendonlar zayıflayabilir ve daha ciddi sonuçlar ortaya çıkabilir.

 

Tendinitte günümüzde yeni yeni uygulanmaya başlanan trombosit içerikli zengin plazma takviyeleri yapılmaktadır. Hastadan alınan kandan trombosit örnekleri ayrıştırılır ve tekrar tendon iltihabı olan bölgeye enjeksiyon yöntemi ile aktarılır. Bu tedavinin başarısı kesinleşmese de uzmanlar büyük oranda işe yaradığını düşünmektedirler.

 

Tendinit tablosunda medikal tedavinin yanı sıra fizik tedaviye de yaygın bir şekilde başvurulmaktadır. Tendinitin fizik tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından hastalara özel egzersiz programları verilerek tendonların gerilmesi ve güçlendirilmesi sağlanır. Bu tedavi programı ilaç tedavisi ile kombine olarak uygulandığında büyük bir etkiye sahiptir. Eğer tendinit ilaç tedavisi ve fizik tedaviye rağmen iyileşme göstermiyorsa çeşitli cerrahi yöntemlere başvurularak iyileşme sağlanır.

 

yazar

sağlık makale konuk yazar

E-bülten için e-posta bırak