İSO’dan, İran’da Türk Sanayicilerine OSB Kurulması İçin Önemli Bir Adım

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

İSO’dan, İran’da Türk Sanayicilerine OSB Kurulması İçin Önemli Bir Adım

17-06-2016
İSO’dan, İran’da Türk Sanayicilerine OSB Kurulması İçin Önemli Bir Adım
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, geçen hafta (12-13 Haziran) İran’da yapılan İSO organizasyonunda Türk sanayiciler için bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması ile ilgili İranlı yetkililerle temaslarda bulundu.

İran’da Türk sanayiciler için bir OSB kurulması fikri, İSO Başkanı Bahçıvan’ın, nisan ayı sonunda İSO Meclisi’nin Tahran'a yaptığı ziyaret sırasında İran Hükümeti ve Tahran Ticaret ve Sanayi Odası’ndan üst düzey yetkililerle yaptığı temaslar sırasında gündeme gelmişti. Bahçıvan bu sözlü mutabakatı bir adım daha ileriye götürmek için İran tarafının davetiyle geçen hafta tekrar Tahran’a gitti.

 

Tahran’da yine üst düzeyde görüşmeler gerçekleştiren Bahçıvan, ilk olarak İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Mohammad Reza Nematzadeh'in katılımıyla gerçekleşen, İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası Başkanı Mohsen Jalalpoor ve üst düzey Bakanlık yetkililerinin de bir araya geldiği toplantıya katıldı. Burada Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulabileceği yedi bölge hakkında İstanbul Sanayi Odası'na detaylı bilgi aktarıldı. Söz konusu Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasında izlenecek adımlara ilişkin bir yol haritası belirlenmesi ve bunun bir iyi niyet anlaşması olarak imzalanması konusunda mutabık kalındı. Toplantıda konuşan İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanı Nematzadeh, “İstanbul Sanayi Odası için Organize Sanayi Bölgesi olarak Tahran'a uzak olmayan tüm altyapısı hazır bölgeler belirledik. İSO tarafından kurulacak OSB için her türlü yardım ve işbirliğine hazırız" dedi.

 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise toplantıda seçilen yedi bölgenin farklı rekabet avantajı sağlayacağını, bölge kurulumu sırasında bürokrasinin hızlı işlemesinin ve bölgelerin kendi enerjilerini kendilerinin üretme imkanının olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bahçıvan’ın üst düzey temasları sonraki gün de sürdü. Ziyaretin ikinci gününde söz konusu bölgede bir OSB kurulması için bir iyi niyet anlaşması imzalandı. İran Ticaret, Sanayi, Madenler ve Tarım Odası'nda düzenlenen basın toplantısında gerçekleşen imza töreninde iyi niyet anlaşmasına İran Sanayi, Madenler ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası ve İran Ticaret Sanayi Madenler ve Tarım Odası imza attı.

Basın toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan şunları söyledi: "Bir buçuk ay önce tohumlarını attığımız çalışmalarda bu kadar hızlı mesafe katedilmesini  takdirle karşılıyoruz. Bu iyi niyet anlaşması ile başlattığımız işbirliğinin Türkiye ile İran arasındaki dostluğa ve ekonomik işbirliğine çok daha katma değerli bir adım attıracağına inanıyoruz" dedi.

 

Bundan sonraki süreçte, İran'da bir OSB oluşturmak için İstanbul Sanayi Odası bünyesinde deneyimli uzmanlardan oluşacak bir çalışma komisyonu kurulacak ve İran tarafı ile koordineli olarak gerekli çalışmalara başlanacak.

 

Türkiye’ye döndükten sonra söz konusu anlaşma ile iki ülke arasında nitelikli işbirliği kapısının açılacağını düşündüğünü söyleyen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan şu açıklamayı yaptı:

 

“Bu gelişme bizim İSO Meclisi olarak yaptığımız son İran seyahatimizden sonra açıkladığımız ‘Birlikte OSB kurma’ düşüncesinin bir adım ilerisi olan iyi niyet görüşmesidir. O gün açıklanan düşünceler ile ilgili bir yol haritası oluşturmak için bir araya gelindi. Bu konuda önümüzdeki günlerde atılabilecek somut adımlar konuşuldu. Yani İran seyahatimizden sonra bir adım daha ileri gittik ve bir iyi niyet anlaşması yaptık. Bu çerçevede İran’da bir OSB oluşturmak için Odamızda deneyimli arkadaşlarımızdan oluşacak bir çalışma komisyonu hazırlığına başlıyoruz. Umut ediyoruz ki bu Türkiye-İran ekonomik ilişkilerinin gelişmesi noktasında arzu ettiğimiz ilerlemeler ve nitelikli işbirliklerine kapı açacak, fayda sağlayacak bir proje olacaktır.”

yazar

E-bülten için e-posta bırak