Enseyi karartmadan yola devam, İlle de üretim.

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Enseyi karartmadan yola devam, İlle de üretim.

18-09-2018
Enseyi karartmadan yola devam, İlle de üretim.
’Üretimi olmayan bir ülkenin hayat damarlarının dörtte üçü kopmuş demektir, kalan dörtte bir de başkalarını zengin eder.’’Mesela Adam Smit. Bunu diyebilir.Dünyada ve ülkemizde ekonomik, siyasal süreçler çok hızlı gelişiyor ve dönüşüyor. Her ay hatta her hafta önemli bir gündeme gebe halde, bizler ne yazık ki hazırlıksız olarak bu gündemlerde önemli kayıplar yaşıyoruz. Yıllardır tek haneli enflasyon rakamlarına alışmışken şimdi günlük kurları dahi takip edemez olduk. Bu genel durgunluk şüphesiz başta üretim olmak üzere hemen her tür ürüne damgasını vurdu.

 Mobilya, aksesuar ve orman ürünleriyle makine imalat sektörü de yaşanan bu negatif gündemden etkilendi. Yaz aylarının diğer aylara göreceli olarak iyi geçtiği sektörümüz, bugün ana hammadde girdilerinde bağımlı olduğu ithalat girdilerinden kaynaklanan önemli zorluklar yaşamaktadır.  Türk imalat sanayisinin sadece mobilya sektöründe değil hemen tüm imalat sektörlerinde ortaya çıkan bu durum, üretim ekonomisini önemli oranda etkilemektedir. Yüzde 40 ile 60 oranlarında ithalata dayalı yerli sanayimizin bu hali ne yazık ki birçok dengeleri de bozmaktadır. 

Sıcak para akışının olmadığı Türk ticaret hayatında özellikle de Mobilya sektöründe nakde dönüşebilen hammadde girdileri nispeten sermaye fakiri ülkemizde imalatçının işletme döngüsünü sıfırlamaktadır, nakit  vergiler, enerji , işçi girdilerinden  sonra şimdi de hammadde  girdilerinin döviz bazında nakde dönüşmesi  uzun vadeli satışlarla piyasada tutunan pek çok sektör için kara günler başladı demektir. Haliyle de bu durum tahsilat gibi sorunları sürekli gündemde tutmaktadır ve sonuç olarak yakın gelecekte daha önemli sorunları da bağrında taşımaktadır.  Bu da zincirleme olarak Tüm sanayini etkilemektedir.  

Yakın zamanda gerçekleşecek olan Tüyap İntermob ve ahşap işleme makinaları Fuarı’nda bunun olumlu ve olumsuz etkilerini göreceğiz. Ekim ayları, gerek Türkiye’de gerekse de uluslararası alanda fuarların yoğun olduğu bir ay. Bu nedenle de dergimizde bolca fuar haberleri göreceksiniz. Tüyap’taki İntermob ve Ahşap işleme makineleri fuarı sektörel anlamda önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Bizler de her yıl olduğu gibi yine ayı yerde güçlü standımızda fuarda olacağız. Bu sayımızda Sizlere yine dolu dolu bir dergi sunuyoruz. 

 Ciff  Fuarı,  Furniture China ve Orgatec fuarlarının haberlerine  önümüzdeki sayımızda daha geniş olarak vereceğiz. 

Bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen bir önemli sektörel haber ise TAMDER’in (Tüm Ahşap Makinecileri Derneği) kuruluşuydu. Sanırım bu fuarda gerçekleşecek pek çok etkinlikle önümüzdeki dönemde Tamder’i çok konuşacağız. 

Güzel bir fuar ve bol kazanç dileğiyle. Eylül 2018

Saygılarımla

Nesip Uzun

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak