BREXIT ve Mobilya Endüstrisi Üzerindeki İlk Etkileri

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

BREXIT ve Mobilya Endüstrisi Üzerindeki İlk Etkileri

13-07-2016
BREXIT ve Mobilya Endüstrisi Üzerindeki İlk Etkileri
BREXIT DalgalanmasıHaziran’ın 23’ünde yapılan referandum ile İngilizler AB’yi terketme yönündeki kararlarını ifade ettiler. Bu durum kısa süre içerisinde pound’un düşüşü, borsada genel kayıpların yaşanması ve başbakanın istifası gibi kimi etkilere yol açtı. Bu ilk şok dalgasının ardından aslında AB’den ayrılma sürecinin o kadar da çabuk olmayacağı ve belli bir süreye yayılarak müzakere edileceği ve ayrılmanın en erken iki yıl sonra tamanlamıyla yaşama geçeceği anlaşılınca ortalık yatışmaya başladı. Aslında halkta da genel bir kararsızlığın hakim olduğunu ve seçim öncesi tercihlerinin değişken olabileceği bir tereddüt ortamının doğduğu söylemek mümkün.

Öte yandan ilk tepkiler daha çok İngiltere merkezli yabancı şirketler ve  uluslararası şirketlerin İngiltere’deki ofisleri tarafından verildi. AB dışında kalmanın getireceği kimi dezavantajların yol açabileceği sıkıntılar nedeniyle bu şirketlerin merkez ve üretim birimlerini AB topraklarına taşıma kararı verecekleri söyleniyor. Ancak şu ana kadar kayda değer bir girişimin de olmadığını görüyoruz.

BREXIT’in Perakende Satışlara Olan Etkisi

Esas itibariyle Haziran ayı itibariyle İngiltere’deki perakende satışlar düşüşünü sürdürmüş ve Şubat 2015’ten bu yana üç aylık dönemlerdeki en düşük seviyesini görmüştü. Bu da sektördeki gerilemenin çarpıcı bir biçimde teyidi anlamına gelmekteydi.

Öte yandan referandum öncesinde İngiltere Temel Satın Alma Endeksi bir önceki döneme göre durağan bir seviyeye işaret ederken, bu durum referandumun hemen sonrasında hızla değişmiş ve ay sonu verilerine göre 12 puanlık bir düşüşle -3 seviyelerine gelmişti. Ancak bu durum çok uzun sürmedi.

Mobilya Sektörü Şanslı

İngiliz Perakende Konsorsiyumunun araştırması Temmuzun ilk haftasından itibaren pek çok mobilya perakendecisinin beklenmedik bir biçimde pozitif bir taleple karşılaştıklarını ortaya koymuştur. Bu talep en çok yatak sektöründe kendini gösterirken en az  talep de butik mobilyalara oldu.

Piyasa analistleri bu tür önemli kararların arifesi ve hemen sonrasında sektörlerde yaşanan dalgalanmaların poundun değerindeki değişimlerin paralelinde gerçekleşebildiğini, her ne kadar uzun vadede AB’den ayrılma sürecinin neler getireceği bilinmese de tüketicinin böylesi ilgisini daha çok ev içlerine yönelttiğini ve bunun da mobilya ve aksesuar satışlarını olumsuz etkilemek bir yana artmasını beklediklerini ifade ediyorlar.

Henüz Temmuz ayı mobilya istatistikleri elde olmasa da, perakendedeki hareketliliğin mobilya ve ev dekorasyonu sektörüne birebir  hatta artarak yansıması bekleniyor İngiltere’de. The Guardian gazetesi, BREXIT kararından çok değil saatler sonra İngilizlerin beklemedikleri bir moral şokuna girdiklerini, hatta kararlarını gözden geçirerek referandum sonuçlarının değişmesini istediklerini gösteriyor. Gazete bu şokun doğrudan tüm harcamalara yansımamasını beklemiyor, dolayısıyla İngilizler tüm harcamalarını kısıtlamayacak, ancak alan değiştirebilecekler.

Guardian’a göre, okurlarının önemli bir bölümü tatillerinden vazgeçebileceklerini belirtmeleri yeni bir gelişmenin habercisi sayılabilir. Buna göre eğer  İngilizler tatile gitmek yerine uzun süreli evlerinde kalacaklarsa, bu durum mobilya, aksesuar ve dekorasyon sektörünün hareketlenmesine, balkon ve bahçe mobilyaları vb. outdoor harcamaların artmasına yol açacaktır.

Uluslararası Tasarımcıların Karşılaşacakları Zorluklar

Öte yandan Yaratıcı Endüstriler Federasyonu’na üye İngiliz tasarımcılar, BREXIT’in yol açacağı etkilerden endişeli. Üyelerinin %96’sının AB’de kalma yanlısı olduğu ve bu doğrultuda oy kullandıklarını belirten tasarımcılar, özellikle ağırlıklı müşterilerinin AB üyesi ülkelerden olması nedeniyle ayrılma kararı sonrasında kimi sıkıntılar yaşayabileceklerinin altını çiziyorlar.

Avrupa’ya özgürce seyahat etme konusunda gelecek olan kısıtlamaların iş hacimlerini etkiliyeceklerini düşünen tasarımcılar, bu durumun mobilya firmalarını da olumsuz etkileyeceğini çünkü kendileri gibi onların da en önemli ihracat pazarlarının Avrupa ülkeleri olduğunun altını çiziyorlar.

Öte yandan kozmopolitan Londra aynı zamanda Batı Avrupa yaratıcı tasarım endüstrisinin de merkezi konumunda ve buradaki uluslararsı ofislerde pek çok yabancı tasarımcı çalışmakta. AB üyeliğinin dışında kalmak beraberinde bu kişilere pek çok vize prosedürü, kırtasiye işi ve tabii masraf getireceğinden elbette sonuçları da pek iyi olmayacak.

Tanınmış tasarım firmalarından Squint Limited’in kurucusu Lisa Whatmough tasarımcılarının yarıdan fazlasının İngiliz vatandaşı olmadığını ve işçilerinin ise çoğunun Avrupa ülkelerinin vatandaşlarından oluşduğunu söylemekte. Zaten tam da bu nedenle, yapılacak olan pazarlık süreci içerisinde bu konumdaki pek çok uluslararası profesyonel kendilerine kimi istisnai ayrıcalıklar tanınmasını umuyor.

Gümrük düzenlemeleri mobilya ticaretini ve ithalatını olumsuz etkileyebilir

Öte yandan İngiltere ile Brüksel arasında yürütülecek olan görüşmelerde pek çok sektörle birlikte mobilya sektörünün de geleceğini etkileyecek kimi kriterler ağırlık kazanmakta. Olası kritik gelişmelerin başında ise gümrük mevzuatı gelmekte.

İngiliz Perakende Konsorsiyumu’nun CEO’su Helen Dickinson, AB üyesi ülkeler ile İngiltere arasındaki düzenlemeler sonucunda gelebilecek olası gümrük vergilerinin ister istemez iç pazarda satılacak olan mobilya fiyatlarına da yansıyacağına dikkat çekerek Avrupa ülkelerinden ithal edilecek mobilyaları bundan doğrudan etkileneceğini belirtiyor. Buna e-ticaret sitelerinde satılan malların da dahil olduğunu ifade eden ve her türlü erişim ve nakliyede çıkabilecek yeni durumu da göz önüne aldığımızda çıkabilecek olan sıkıntının daha da büyüyeceğine işaret ediyor Dickinson. Konuya ilişkin olarak Brüksel ile geliştirilecek gümrük anlaşmaları vb. prosedürün kolaylaştırıcı yönleri üzerindeki müzakerelerin ise kendileri açısından oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Gümrük zorlukları mobilya fuarlarını da etkileyebilir

Söz konusu olan İngiltere’nin ithalatı, ülkeye sokulacak mallar ve girecek işadamları olduğunda ister istemez akla ülkedeki tüm fuarlar ile birlikte January Furniture Show ve Manchester Furniture Show gibi mobilya fuarları akla geliyor. Fuarlara katılan yabancı firmaların sayısı, performansları ve buralarda sergileyecekleri mallara kadar pek çok konu da katılımcı ülkenin İngiltere ile olan ticaret anlaşmaları, vize serbestisi ve gümrük vergilerine bağlı olarak etkilenebilecek.

Her ne kadar kimi mobilya uzmanları İngiliz mobilya endüstrisinin güçlü olduğunu, gerçek anlamda global bir özellik gösterdiğini, ve ticaretlerinin sadece Avrupa ülkeleri ile sınırlı olmadığı belirtseler de, yine de AB’den çıkma prosedürünün ne yöne evrilip nasıl sonuçlanacağı bu başlıkların kaderinde belirli bir rol oynayacaktır.

Sektörleri geleceği İngiliz ekonomisinin genel durumana parelel olarak seyredecek

Sonuç olarak AB referandumu ve BREXIT’in yol açtığı sonuçlar ve bundan sonra ayrılma süreci prosedürü paralelinde neler olacağı, sterlin’in seyri ve bu durumun sektörleri nasıl etkileyebileceği henüz daha net olarak öngörülemese de, sonuçlar İngiliz ekonomisinin genel durumu paralelinde gelişecek ve her sektör olumlu ya da olumsuz bundan payını alacaktır.

 

 

yazar

E-bülten için e-posta bırak