6. ULUSLARARASI MOBİLYA KONGRESİNDE 2. GÜN

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

6. ULUSLARARASI MOBİLYA KONGRESİNDE 2. GÜN

03-11-2020
6. ULUSLARARASI MOBİLYA KONGRESİNDE 2. GÜN
Bu yıl Karadeniz Teknik Üniversitesinde gerçekleşen 6.Uluslararası Mobilya Kongresi’nin 2. gününde Mobilya dergisi imtiyaz sahibi Nesip Uzun sektörel yayıncılığın yeni normelde çalışmaları ve pandemi döneminde mobilya sektörünün durumu hakkında konuştu. Aynı oturumda Starwood yk başkanı Hüseyin Yıldız , Maksder Başkanı A.Osman Mertöz de sektörel sorunları işleyen konuşmalar yaptılar. Orueum başkanlığını Prof. dr. Hülya Kalaycıoğlunun yaptığı kongre 4 gün daha sürdü.

Zoom üzerinden webiner olarak canlı gerçekleşen konferans geniş bir akademisyen ve sektör temsilcisi tarafından da izlendi.   4 gün süren 6. Uluslararası mobilya kongresinde aşağıdaki konular ele alındı. 

* Tasarım

* Ergonomi / Kalite

* Malzeme (Ahşap, kompozit, metal, plastik, cam, tekstil, sünger vb.) / Dayanıklılık

* Yapı / Detay

* Üretim / Pazarlama

* Ekonomi

* Tarih / Sanat,

Kongre, mobilya alanında sektördeki gelişmelere bağlı olarak akademi ve reel sektör ilişkilerini güçlendirip , ulusal ve uluslararası bilim insanları ve sektör temsilcilerinin bir araya gelmesini sağlayarak sektörel değerlendirme ortamının oluşmasında yeni katkılar sağlamıştır.

            Mobilya dergisinin kurucusu ve genel yayın yönetmenimiz sn Nesip uzun’un da katıldığı 6. Mobilya kongresinde sektörümüzün farklı kesimlerinden değerli temsilciler de pandemi sürecinde temsil ettikleri sektörün genel durumu ve kendi gerçekliğinde yapılan çalışmaları anlatarak çok değerli katkılar sundular.  Konuşmasında sektörel yayınların ekonomideki yerine değinen Nesip uzun, ‘sektörel yayınlar hitap ettikleri sektörlerin hafızalarıdırlar. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde sektör yayınları içerikleri, haber ve araştırma raporları ile uluslararası bilgi transferlerinde çok önemli rol oynarlar. Yabancı kaynakların sektöre ulaştırılması yurtdışı sektör çevirileri uluslararası fuar etkinlikleri gibi gelişmenin ana dinamiklerini ülke imalatçılarına ulaştırarak farkındalık yaratırlar, sektörlerini dünyadaki ve yurtiçi paydaşlardan haberdar ederler. Bugün sosyal medya ve internet kanalıyla gerçekleşen bilgi yakınlaşmasını sektör yayınları bunu dergiler kanalıyla yaparak bu boşluğu doldurdular ve sektörlerine çok önemli katma değerler ticari avantajlar yarattılar. Aynı yayınlar bugün dijital platformda ve sosyal medyada daha aktif bir şekilde bunları gerçekleştirmekteler’dedi.

             Türk orman ürünleri ve mobilya sektörü hakkında çok değerli bilgiler paylaşan Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız önemli istatistik ve güncel verileri paylaşarak Türk mobilya sektörü ve panel  sektörünün ekonomiye katkılarını, geldiği noktayı başarıyla anlattı.

  Son 15 yılda yapılan yatırımlarla dünyanın en yeni ve modern tesislerinin Türkiyede olduğunu belirterek Türkiye Global bir üretim merkezidir dedi.

Türkiyenin önceki yıllarda levha ihtiyacının %15-20’sini ithalatla karşıladığını belirten Yıldız, bu yatırımlar sonucu levha üthalatı Türkiyede neredeyse sıfırlanmış ve üretimin %24’ ihraç edilir hale gelmiştir.Ülkemizde cari açık vermeyen nadir sektörlrden biri haline gelmiştir. Panel ve mobilya sektöründe direk ve doaylı olarak 1 milyan insan istihdam edilmektedir. Yonga ve Lif levha ithalatı sürekli düşmüş olup, bunların ihracatı her yıl daha da artmaktadır. Kapasite kullanım oranlaraı artmakta ve dünyanın en büyük 13. Mobilya üreticisi ülke konumuna  ihracatta ise 8. Büyük ülke konumuna gelmiştir’dedi.

Türk mobilya ve ahşap sektörü toplamda 11 milyar dolarlık bir sektör büyüklüğüne sahiptir. 2019 yılı rakkamlarıyla bunun 3,5 milyar dolarlık bir miktarı ihracat yapılmaktadır. 2023 yılı sektör büyüklük hedefi ise 25 milyar dolar olup, bunun 8 milyar dolar ihracat hedeflenmektedir.  Ağaç bazlı panel sektöründe ise daha avantajlı bir durum sözkonusudur.

            Toplam 21 üreticiden oluşan Panel sektörü, 31 lokasyonda üretim yapmakta ve yıllık toplam üretim kapasitesi 13 milyon m3’tür. Bunun %75’ mobilya üretiminde, %12’si inşaat sektöründe ve %13’ü de dekorasyon sektöründe tüketilmektedir.

            Türk panel sektörü son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlarıyla dünya ölçeğinde söz sahibi global aktörler arasına girmiştir.  Türkiye dünya panel üretiminin %5’ini , Dünya Laminat parke üretiminin ise %10’unu karşılamaktadır. Dünyada ahşap bazlı panel üretiminin son 15 yılda ortalama büyümesi %3,6 iken, aynı dönemde Türkiye’de bu oran %6,5 dir.

 

Bu global aktörler içinden 2 Türk firması Kastamonu Entegre, Türkiye’de 6 lokasyonda, yurtdışında ise Romanya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Rusya ve İtalya olmak üzere 6 ülkede üretim yapmaktadır. Keza Yıldız Entegre’de, Türkiye’de 4 Lokasyonda, yurtdışında ise Romanya ve Slovenya’da üretim yapmaktadır.

Ağaç bazlı yonga levha üretimi sırasına bakarsak 27.1 milyon m3 üretimle Çin birinci sırada, Rusya 8,4 milon m3 ile 2. Sırada (burada Egger kronospan, Kastamonu entegre gibi global aktörlerin büyük yatırımları bulunmaktadır.) 5,7 milyon m3 üretimle Almanya , 4,5 milyon m3 üretimle Türkiye ve 4,3 milyon m3 üretimle ABD  ilk 6 büyük üretici olarak görünüyorlar, Ancak Türkiyede şu an devam eden ek panel yatırımların bitmesiyle bu denge Türkiye lehine değişecektir.

 

MDF üretiminde ise yine Çin 55 milyon m3 üretimle ilk sırada, hemen ardından 5,5 milyon üretim kapasitesiyle gelmekte Türkiye gelmekte, Brezilya 4,5 milyom m3, Almanya 3,8 milyon m3, ve Tayland 3,4 milyon m3 üretimiyle 5 sırada gelmektedir.

            Dünya toplam MDF ve Yonga Levha üretimi 200 m3 cıvarındadır. Bunun %5’ini Türkiye üretmektedir.

 

Dünya Laminat parke üretimi toplam 1 milyar m3’tür ve bunun 100 milyon m3’lük,  %10’unu Türkiye üretmektedir.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak