Ali Muharremoğlu ile WOODTECH 2020 üzerine :

Mobilya Dekorasyon Dergisi - Mobilya Dekorasyon - Dergi - Yayın - İletişim - Dergi - furniture - wood - design - dizayn - aksesuar - kenarbandı - edgeband - makine -woodworking - woodworkingmachinery - fair - mobilya fuarları - woodworking machinery - ahsap makineleri- glue-yapıştırıcı tutkal-

Ali Muharremoğlu ile WOODTECH 2020 üzerine :

24-11-2020
Ali Muharremoğlu ile WOODTECH 2020 üzerine :
Reed fuarcılık Gn Müdürü: Ali MuharremoğluSöyleşi: Nesip Uzun-editörDeğerli Mobilya Dergisi izleyicileri, bildiğiniz gibi dün WoodTech Uluslararası Ağaç İşleme Makineleri Kesici Takımlar, El Aletleri Fuarı açıldı. Pandemi sürecinde 6-7 aydır gerek dünya çapında, gerekse de ülke içinde yaşamsal ve ekonomik olarak çok ciddi bir süreç yaşadık. Bu süreç hem sağlığımız açısından riskli, hem de ekonomimizi çok derinden etkileyen bir süreç oldu. Fuarcılık, ekonomiyle direk ilişkisi olan çok önemli dinamitlerinden biriydi. Bizim sektörümüz açısından düşündüğümüzde ise Mobilya ve Orman ürünleri sektörünün bu günlere gelmesinde Fuarcılık denilen Ekonomi sistemin çok daha değerli bir yeri olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye de İntermob - WoodTech fuarı sadece Türkiye açısından değil Ortadoğu, Avrasya, Avrupa ve dünya İslam çevresi açısından da oldukça önemli bir fuar. Zamanla dünya çapında yapılan bir fuar konumuna geldi. Pandemi boyunca bu süreçten çok etkilenen sektör son 3-4 ayda belli bir ilerleme kat etti ve bu süreçte alınan önlemler sonucunda Türkiye’de pandeminin nispeten düşüşü, ekonominin bir çok alanda faaliyetin başlaması ile birlikte Fuarcılık alanında da özellikle Tüyap’ın önderliğinde bu fuar bir başlangıç oldu. Woodtech ve İntermob eşzamanlı gerçekleştirilen ve her yıl tüm salonları dolduran lokomotif fuarlardan biridir.

Genelde 14 Salonda yapılır.  Bu gün gerçekleşen fuar için aylar öncesi yapılan çok sıkı çalışmalarla Uluslar arası çapta  önlemler alındı, Sağlık Bakanlığının bütün talimatları inceden inceye yerine getirildi.  2 gündür fuar alanındayım, burada ilgili kurumların çok sıkı denetimleri gerçekleşiyor, Fuar yöneticileri bütün gün bunlarla görüşmeler içerisinde denetim altındalar, firmalar çok sıkı önlemlerle kendi stantlarında hijyenik koşullara, mesafe maske gibi artık klasikleşmiş önlemlere çok önem veriyorlar. Bütün bunları değerlendirirken Reed Tüyap Fuarcılığın ve bu fuarın oluşmasını sağlayan sayın Ali Muharremoğlu ile standımızda sizler için bir söyleşi yaptık.

Nesip Uzun: Öncelikle fuarınız hayırlı olsun, uzun bir aradan sonra sizler açısından da bir başlangıç olacak. Türkiye’de pandemi koşullarında ilk fuarı yapıyoruz. Bu anlamda bu fuarda kazanacağımız deneyimlerin gerek sizin için gerekse de sektör için bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Neler yaptınız? Beklentileriniz neler? Firmalarımız bu sürece nasıl hazırlandı?

Ali Muharremoğlu: Çok Teşekkür ediyorum Nesip Bey, herhalde bu şartlar altında bu güne kadar yaptığımız en zor fuar oldu. 33. Ağaç İşleme Makinaları Fuarımızın en zoru bu seneki fuarımızdı  ve biz bunu yaparken birinci önceliğimiz şu oldu: ‘Her şeyden önce sağlık’ dedik ve sağlık bakanlığımızın da versiyonu bu oldu.  Gerek Sağlık Bakanlığımızın gerekse de Ticaret Bakanlığımızın çok kapsamlı ve çok detaylı genelgeleri vardı. Bunların üstüne hem Uluslararası Fuarcılar Derneği hem de bağlı olduğumuz Reed Grubunun standartlarını da ekleyerek sağlıklı fuar konseptiyle nasıl yaparız diye çok ciddi bir çalışma gerçekleştirdik. Ve şimdi bunları hayata geçirdik. Aşağı yukarı 4 aydır bu konu için çalışıyorduk. Tabi bu konuda sadece bizim aldığımız önlemler yeterli olmuyor. Katılımcılarımızın ve ziyaretçilerimizin hepsinin de bu önlemlere uyması gerekiyor ve katılımcılarımızla tek tek konuştuk, bütün ziyaretçilerimizle iletişime geçtik.  Şunu görmek beni çok mutlu ediyor, çok büyük bir oranda katılımcılarımız ve ziyaretçilerimiz bütün sağlık koşullarına gayet güzel uyuyorlar. Hani bazen farkında olmadan maskesini düşürmüş olan varsa bile uyardığımız anda hemen yerine takıyor, bu anlamda oldukça güvenli bir şekilde herkes sağlık kurallarını, gerekli maske, mesafe, hijyen diye özetleyebileceğimiz sağlık kurallarına çok çok iyi uyuyor

Nesip Uzun: Kadrolarınızı da bu konuda çok iyi eğitmişsiniz  Ali bey, ben dün fuara ilk geldiğimde kataloğu doldurmuştum ancak katılımcı olmama rağmen sadece bir formu doldurmamışım. Beni içeri almadılar ve HES kodumu istediler, verdim ama kesinlikle formları doldurmadan içeri giremezsiniz dediler. Formları doldurdum ve belli bir kontrolden sonra içeri girdik. Kurallara uymayı mutlulukla yerine getirdim, çünkü bu bir vatandaşlık ve  toplumsal bir görevdi. O anlamda personelinizin de böyle eğitimli ve dikkatli  olması çok sevindirici gerçekten.

Ali Muharremoğlu : Başta kendimiz de dedik ben de dahil 2 gündür önce sabahları HES kodumu vererek kontrol ettiriyorum, riskli miyim değilmiyim diye,  eğer riskli kategorisindeysem ben de buraya girmeyeceğim ve  bende kendime tedbir alacağım. Çalışanlarımız da dahil  herkesin HES kodunu istinasız kontrol ediyoruz ve o kontrol neticesinde içeri alıyoruz. Bu hepimizin sağlığı için gerekli bir şey. ‘’Yeni Normale’’ büyük bir ihtimalle alışmamız gerekecek, bu süreçte  artık HES kodu hayatımızın her yerinde uygulanacak, yarın toplu taşımaya da HES kodsuz binemeyeceğiz  devlet dairelerine de. Bundan sonra hayatımızdaki en önemli şeylerden biri bu olacak gibi görünüyor. Yeni normalde Hijjen kuralları öne çıkacak ben buna Bio güvenlik  diyorum.  Bu Bio güvenlik  kuralları bizim fuarlarımızı daha doğrusu hayatımızın her alanını, alışveriş merkezlerini, toplu taşıma, kamu kurumlarını her yeri içeriyor.  Hepimizin bu Bio güvenlik önlemleri ile beraber işlerimizi devam ettiriyor olmamız gerekiyor.

Nesip Uzun : Ali bey bu bir başlangıç tabi,  uzun bir aradan sonra ilk defa böyle bir fuar Türkiye de gerçekleşiyor, Türkiye gibi hala risk faktörü içersindeki bir ülkede ekonominin bir çok alanında yaşam sürerken, bu alanda çalışmaların olmaması düşünülemezdi , biz 14 holde ve çadırlara sığılmayan Tüyap fuarlarına  alışmıştık bugün sizlerde her şeye dikkat ederek aslında yeni normale geçiş süreci diye algılayabileceğimiz mini bir fuar gerçekleştirdiniz. Bu bize de,  Türkiye’ye de fuarcılığa da çok şey öğretecek, sizlerde bu süreci çok iyi deneyimlerle sorgulayacaksınız,  Bu gün fuarın 2.günü ve bakıyorum ona rağmen gerek yurt dışından gerek yurt içinden tabi İntermob eksikliğindeki hayal kırıklıklarını da yaşayarak ziyaretçiler buraya geliyorlar.  insanlar  alışmışlar bu fuara,  Tüyap fuarı onların yaşam Ekonomilerinin ve yenilikleri yakalamalarının   asıl dinamitleri oluyor. makinacılar için bu fuar çok önemli çünkü en iyi siparişlerini yıllardır fuarlarda alıyorlar.  benim 30 yıldır sektör deneyimlerimle de gördüğüm kadarıyla makinacılar bu fuara çok hevesliydi tabi ki her zamanki gibi 5-6 holde makine fuarı yapılmadı, Haziran sonunda sektörün diğer birimlerinde çok ciddi bir hareket olmasına rağmen Makinacılar da aynı hareketlilik sağlanamadı,  onlar hepimizin de bildiği gibi asıl müşterilerini fuarlarda yakalıyorlardı, onlar için fuar olmazsa olmaz gibi bir şey.  Yurt dışı fuarları çok zahmetli maliyetleri çok yüksek bu nedenle de bu gün artık uluslararasılaşmış ve global bir marka haline gelmiş Tüyap-WoodTech  fuarı onlar için çok önemli bir noktaydı ve her şeye rağmen onlar geldiler. Ktılımcıların genel memnuniyetleri için siz  ne düşünüyorsunuz?

Ali Muharremoğlu : bizde  aslında çok paralel geri bildirimler aldık katılımcı firmalarımızdan genelde gelen firmalarımız şu anda beklentilerinin üstünde bir ziyaretçi yoğunluğuyla hem yurt içi, hem yurt dışından  karşılaştıklarını belirtiyorlar.  Hatta ve hatta bazı firmalarımıza gelen ziyaretçinin hepsi etkin ziyaretçi, işi olmayan ziyaretçi profili yok gibi  gelen kişi iş yapma amaçlı geldi ve iş yapma amaçlı gelenlerle de işi bir şekilde bağlayıp satışı yaptılar

Nesip Uzun : Aslında Reed - Tüyap olarak çok  ciddi bir riski de göze aldınız  şöyle ki yani bu fuarın para kazanmadığı her şeyden belli zaten çok ciddi tanıtımlar ve yatırımlar yapıldı, hazırlıklar yapıldı ciddi bir personel istihdam edilmiş durumda hizmet üretiliyor burada bu 2 salonla bu hizmetin  karşılığını almanın mümkün olmadığını bizlerde dışarıdan  görüyoruz, burada gerçekten bir fedakarlıkta var ve Türkiye de fuarcılığı adına pandemi sürecinde önemli bir ilki başardınız diye düşünüyorum. Bu anlamda da ben gerçekten bu kadar riskli bir süreçte bunu yapmanızdan dolayı sizi tebrik ediyorum, sektöre de bir bakıma moral verdiniz bunlara ihtiyaç vardı, Tüyap bu süreci bütün yönleriyle mutlaka  değerlendirecektir  önümüzdeki dönemde yine fuarlarımız var bu fuarlar inşallah Pandemi çok yükselmez ve devam eder, bu konu da siz neler söylemek istersiniz ?

Ali Muharremoğlu : söylediğim gibi yeni normalde fuar yapmaya alışmaya çalışmalıyız.  fuar anlamında organizasyonlar da oldu ama Tüyap fuar merkezinde ilk etkinlik WoodTech  fuarı oldu.  Bu bizim sektörümüz açısından,ilk etkinlikti.   Bunu başarabildiğimiz için hakikaten çok mutluyuz.   görebildiğimiz kadarıyla ülkemizin İhracatına da ciddi katkı  yaptık, yerli müşterilerimizin iş yapma potansiyeline katabileceğimiz bir ziyaretçi profilini de yakaladık. İş burada da bitmiyor fuar bittikten sonra da gelemeyen ülkelerden ziyaretçilerimizle katılımcılarımızı dijital ortamda da buluşturacağız. Şu anda ağırlıklı Balkan ülkeleri,Rusya , Ukrayna gibi ve Libya, Lübnan gibi daha yakın coğrafyadan ziyaretçiler geliyor ama Pandemi den dolayı gelemeyen İran,Irak gibi ülkeler bizim biraz daha ilgilendiğimiz  yerler olacak. Fuar sonrası katılımcılarımızı ve ziyaretçilerimizi buluşturacağımız bir ortam olacak. Bundan  sonra sağlık fuarımız olacak önümüzdeki 2-3 hafta içersinde o fuarda gelen ziyaretçilerimizle gelen katılımcılarımız ister yüz yüze ister online olarak hem fuar alanında hem fuar alanı dışında görüşebilecekler, Hibrit  fuar modeli geliştirdik ve bu Hibrit fuar modeli ile de önümüzdeki dönemde devam ediyor olacağız. Çünkü Hibrit fuar modeli bize çok yeni fırsatlar, yeni kapılar yeni ziyaretçiler yaratacak bu da Ticaretimizi bi nokta daha ileri götürmek anlamında fırsatlar yaratıyor.

Nesip Uzun : Sizleri ve tüm Tüyap ve Reed yönetimini,personelini   ve katılımcıları kutluyorum

Ali Muharremoğlu : Teşekkür ediyorum,bundan sonra Yeni normalin fuarlarının ilk testi oldu bu ve iyi de geçiyor bir çok anlamda ve bunların üstüne biraz daha ekleyerek daha iyi fuarlar yapacağız gibi görünüyor ve Pandemi süreci kontrol altına alınır da Dünya çapında hepimiz eski günlerimize döneriz ama bu durum  bir süre daha devam edecek gibi görünüyor,o dönem içersinde bizde kendimizi adapte edeceğiz. Sizlere de burada bulunmanız sektöre destek vermeniz ve katkılarınız için teşekkür ederim.

yazar

Nesip Uzun-editor yazısı

E-bülten için e-posta bırak